12-jarige hard op weg om oerknal te weerleggen

Jacob Barnett is een wereldwijde hit op internet. De twaalfjarige jongen is namelijk hard op weg om de hele oerknaltheorie van tafel te vegen.

Barnett – bijna dertien en nu al student aan de Indiana University – heeft een IQ van 170. En hij doet er ook wat mee (zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder). Zo is hij hard op weg om de oerknal te weerleggen en de relativiteitstheorie van Einstein (die overigens een lager IQ had dan Barnett) uit te breiden.

Logica en wiskunde
Nu zeggen die cijfers op zichzelf natuurlijk weinig. Het gaat om de feiten. Wat heeft Barnett in handen wat de oerknaltheorie omver werpt? Berekeningen en logica, zo blijkt uit een interview met de jongen in The Indiapolis Star.

Sterren
“Wanneer sterren aan hun einde komen, zijn er twee types,” vertelt Barnett. “Als de kleine sterren sterven, is het gewoon een kleine ‘poef’. Ze worden dan een planetaire nevel. Maar de grote sterren blazen zichzelf op en worden een supernova. In grotere sterren zit namelijk meer massa en dit vormt hogere elementen omdat de dichtheid groter is. Dus je krijgt al die elementen, al die verschillende materialen van grote sterren. De kleine sterren maken alleen stikstof en helium en als ze zichzelf opblazen, bevindt al het koolstof dat overblijft zich in de witte dwerg: het gaat nergens heen.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs uitzochten wat er voor de oerknal was?

Oerknal
“Bij de oerknal heb je zo’n grote explosie en de temperatuur neemt razendsnel toe, omdat het zo groot is. (…) Er is dan zo’n periode waarin zij (de wetenschappers, red.) veronderstellen dat stikstof en helium gecreëerd zijn. Ik geef niet om de stikstof en het helium, maar ik bedacht: zou er ook niet een soort van koolstof moeten zijn?”

Koolstof
Volgens de berekeningen zou koolstof in een zeer korte tijd ontstaan moeten zijn, maar de vergelijkingen van Barnett laten iets anders zien. Het heelal heeft zo’n zeven miljard jaar nodig gehad om koolstof te vormen. Dit zou betekenen dat het heelal veel ouder is dan gedacht. Barnett vermoedt dat het universum 21 miljard jaar oud is, maar dat komt niet overeen met de oerknaltheorie.

Juist?
Oftewel: Barnett gelooft niet in de oerknal. En volgens experts is hij inderdaad iets op het spoor.

Maar hoe is het heelal dan ontstaan? Barnett heeft wel enige ideeën, maar moet ze naar eigen zeggen nog uitwerken. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd