3D-zonnepaneel levert veel meer energie

Onderzoekers komen met een nieuwe opstelling voor zonnepanelen die tot wel twintig keer meer energie oplevert.

De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zoeken het met hun nieuwe opstelling hogerop. De zonnepanelen worden als een soort trekharmonica in de hoogte uitgevouwen.

Prototype
Eerst testten de onderzoekers de opstelling met behulp van computermodellen. Maar dat smaakte naar meer en dus werden er drie prototypes gebouwd. En experimenten met deze prototypes laten zien dat de computermodellen het bij het juiste eind hadden: met deze opstelling kan veel meer energie worden opgeleverd. De ‘trekharmonica’ vol zonnepanelen levert twee tot twintig keer zoveel energie op als zonnepanelen die plat op een dak dezelfde oppervlakte bedekken.

De zonnepanelen van het MIT. Foto: Allegra Boverman.
Horizon
De zonnepanelen blijken vooral veel meer energie te leveren in gebieden die zich ver van de evenaar bevinden. In de sombere wintermaanden en op bewolkte dagen is het rendement van deze zonnepanelen namelijk aanzienlijk groter dan dat van traditionele panelen. Dat de nieuwe opstelling zoveel meer energie oplevert, heeft ermee te maken dat deze panelen ook wanneer de zon dicht bij de horizon staat nog aardig wat zonlicht op kunnen vangen.

Duurder
De energie die met de nieuwe opstelling wordt opgewekt is wel ietsje duurder dan de energie van gewone zonnepanelen, zo is in het blad Energy & Environmental Science te lezen. Maar het feit dat de opstelling meer energie levert, compenseert dat weer. En daar komt nog eens bij dat met de nieuwe opstelling veel consequenter energie kan leveren. Gewone zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld vrij weinig met een zon die dicht bij de horizon staat. Deze panelen kunnen dan nog gewoon energie leveren. Ook de vorm van de opstelling is best handig. Zo moet het mogelijk zijn om de harmonica ook weer in te klappen en de zonnepanelen gemakkelijk te vervoeren. Bovendien nemen de zonnepanelen in vergelijking met de gewone zonnepanelen die vaak een heel dak nodig hebben, niet zoveel ruimte in.

Is dit dan de grote doorbraak voor zonne-energie? Dat is nog even afwachten. Want of deze studie in de praktijk kan worden gebracht is toch altijd weer afhankelijk van geld. De zonnepanelen en hun opstelling moeten om echt een doorbraak te kunnen zijn op grote schaal zo kostenefficiënt mogelijk worden geproduceerd.

Bronmateriaal

"A new dimension for solar energy" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd