‘Aquanauten’ gaan 31 dagen onder water doorbrengen

aquarius

Op 1 juni is het zover. Dan duikt een groep ‘aquanauten’ het water in, om er pas 31 dagen later weer uit te komen. De recordbrekende ‘Mission 31’ belooft een avontuur te worden en is online live te volgen.

Het is geen toeval dat ‘Mission 31’ dit jaar plaatsvindt. Het is precies vijftig jaar geleden dat Jacques-Yves Cousteau dertig dagen onder water doorbracht in Conshelf Two – ‘s werelds eerste voor mensen bedoelde habitat op de bodem van de oceaan. Zijn kleinzoon – Fabien Cousteau – is voornemens de ambitieuze missie van zijn grootvader te eren en te overtreffen door met een team 31 dagen in het water te leven.

Live
Mission 31 is in verschillende opzichten anders dan de missie van Jacques-Yves Cousteau. Zo duurt de missie een dag langer, gaat deze twee keer dieper en wordt de hele missie live uitgezonden. Tijdens de missie worden verschillende thema’s aangestipt. Zo komen mensen die de missie live volgen niet alleen meer te weten over de uitdagingen van een langdurig verblijf onder water, maar ook over de vervuiling en verzuring van de oceanen en de gevolgen die dat heeft voor de biodiversiteit.

Aquarius
De aquanauten leven gedurende 31 dagen in het Aquarius-laboratorium. Het is ‘s werelds enige mariene laboratorium dat zich onder water bevindt en wordt normaliter gerund door Florida International University. Het bevindt zich op zo’n negentien meter diepte. Wanneer onderzoekers normaalgesproken een bezoekje aan het lab brengen, duurt dat nooit langer dan tien dagen.

De 31 dagen durende missie is dus in meerdere opzichten een primeur. “Mission 31 eert het werk van mijn grootvader en alle aquanauten die om de oceanen te verkennen in zijn voetstappen zijn getreden,” aldus Fabien Cousteau.

Bronmateriaal

"Mission 31" - Mission-31.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd