Archeologen vinden beelden in tempel uit de tijd van koning Salomo

salomo

Net buiten Jeruzalem hebben archeologen beelden en potten van mensen en paarden gevonden in een 2.750 jaar oude tempel. Mogelijk geven deze beelden een uniek inkijkje in de geloofsbelevenis van mensen in het koninkrijk Juda.

Het koninkrijk Juda was een natie, gevormd door de Israëlistische stammen Juda, Simeon en Benjamin. Juda bestond van 922 voor Christus tot het jaar 586 voor Christus. De hoofdstad was Jeruzalem. Tijdens de geschiedenis van Juda heersten er diverse godsdiensten in de natie, maar uiteindelijk herrees er een nieuw volk: het Joodse volk. En indirect bracht Juda dus ook het christendom voort. Veel van de gebeurtenissen in Juda staan beschreven in de Bijbel, zoals hoe Uzzia de tiende koning wordt (I Koningen 14:22) en de scheuring van het rijk (I Koningen 12).

Koning Salomo
Archeologische vondsten uit de tijd van Juda zijn erg belangrijk. Deze vondsten zorgen ervoor dat we meer leren over de roerige tijd van Juda, toen verschillende godsdiensten werden gepraktiseerd en gevormd. De onderzoekers vermoeden dat de objecten uit het tijdperk van de eerste tempel stammen. Volgens de Bijbel werd deze tempel in de tiende eeuw voor Christus door koning Salomo gebouwd.

Koning David

Heeft koning David bestaan? Volgens de Bijbel wel. Dit jaar vonden archeologen voorwerpen in Israël die het bestaan van koning David mogelijk bewijzen.

Goddelijke aanwezigheid
De tempel van Tel Motza – waarin de objecten zijn gevonden – is een massief complex. “Aan de oostkant bevindt zich een brede ingang”, vertellen archeologen Anna Eirikh, Hamoudi Khalaily en Shua Kisilevitz in een verklaring. “Dit is gebruikelijk voor hoe tempels in die tijd werden gebouwd. Hierdoor wordt een object in de tempel als eerste verlicht wanneer de zon opkomt. Dit symboliseert de goddelijke aanwezigheid.”

Foto’s
In de tempel vonden de onderzoekers een altaar. Ook troffen zij aardewerk en beelden aan, die gebruikt werden in rituelen. Voorbeelden zijn kelken, beelden van hoofden en beelden van paarden in harnassen. Hieronder foto’s van de desbetreffende objecten.

beeld1a

beeld2a

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd