Bacterie uit stratosfeer is prima energiebron

Bacterie

Een bacterie die 30 kilometer boven de aarde leeft, blijkt een heel goede energiebron te zijn, zo concluderen wetenschappers.

Die conclusie is gebaseerd op een onderzoek van Newcastle University.

Bacterie
De Bacillus stratosphericus is een bacterie die in hoge concentraties in de stratosfeer wordt gevonden. Dit is de laag in de dampkring die zich bevindt tussen de troposfeer en mesosfeer. De bacterie werd samen met nog 74 andere bacteriën geïsoleerd en vervolgens getest met een biobrandstofcel om te zien welke soorten het meeste vermogen konden brengen. Een biobrandstofcel is een brandstofcel waarin micro-organismen zoals bacteriën door afbraak van organische materialen elektronen leveren. Deze elektronen zorgen voor een ladingsopbouw en uiteindelijk het ontstaan van een kleine stroombron.

Biofilm
De wetenschappers selecteerden de beste soorten bacteriën waaronder de Bacillus stratosphericus en creëerden hiermee een biofilm: een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm waarmee ze zich aan een oppervlak vastmaken. Door de biofilm verdubbelde de elektrische uitvoer van de biobrandstofcel van 105 Watt per kubieke meter naar 200 Watt per kubieke meter. Dit vermogen zou een elektrische lamp van stroom kunnen voorzien en zou goed van pas kunnen komen in landen zonder elektriciteit.

Andere bacteriën die goede stroomvoorzieners bleken te zijn, waren de Bacillus altitudinis en een bacterie uit de familie Bacteriodetes.

Bronmateriaal

"Superbugs from space offer new source of power" - ncl.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Umberto Salvagnin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd