Bewust een vrolijk muziekje opzetten, daar kikkert u van op

smile

Uzelf opvrolijken wanneer u een slechte zin heeft en eigenlijk gewoon met rust gelaten wilt worden. Nieuw onderzoek suggereert dat dit wel degelijk mogelijk is; als u een vrolijk muziekje opzet.

Onderzoek aan de University of Missouri komt met een goede manier om uzelf op te vrolijken. U bent er wellicht niet voor in de stemming op het moment dat het nodig is, maar als u even doorzet, zou u wel degelijk het effect moeten merken.

Zelf
Volgens andere onderzoeken is geluk afhankelijk van factoren zoals lichamelijke gezondheid, inkomen en tevredenheid in relaties, vertelt hoofdauteur van de studie Yuna Ferguson. Haar onderzoek bewijst dat we zelf ook invloed kunnen uitoefenen op ons geluksgevoel.

Opvrolijkmethodes
Twee onderzoeken van Ferguson tonen aan dat een vrolijk deuntje echt werkt: vrijwel direct maar ook op langere termijn. Vrolijker worden, gebeurde niet zomaar. Bij het eerste onderzoek kreeg de helft van de groep de opdracht om op te beuren. Hiervan kreeg de helft de vrolijke muziek van Copland te horen en de andere helft de meer sombere muziek van Stravinsky. De rest van de groep kreeg niet de opdracht om op te beuren en luisterde ook naar de muziek van Copland of Stravinsky. Alleen de groep die de opdracht kreeg in een betere stemming te komen en naar de vrolijke muziek luisterde, werd vrolijker. Bij het tweede onderzoek kregen deelnemers twee weken lang sessies waarbij ze naar positieve muziek luisterden, terwijl ze probeerden zich vrolijker te voelen. De controlegroep kreeg die opdracht wederom niet en ook hier werkte het alleen bij de deelnemers die wél de opdracht kregen: na twee weken schaalden zij hun algemene geluksgevoel hoger in.

Maar uzelf constant afvragen of u al vrolijk bent, kan het effect tegenwerken vertelt de onderzoekster over het onderzoek dat in het blad Positive Psychology staat. Beter is om te genieten van het moment en niet vooruit te kijken naar het doel: gelukkiger worden. “We blijven gelukkiger zolang we positieve ervaringen blijven houden en vermijden dat we veel meer willen dan we al hebben,” zegt collega Kennon Sheldon. Dat we bewust op zoek gaan naar het ervaren van meer geluk hoeft het daadwerkelijk ervaren van geluk echter niet in de weg te staan. “Dat we dit bewust doen, heeft geen nadelige gevolgen,” zegt Sheldon.

Bronmateriaal

"Trying to be Happier Works When Listening to Upbeat Music, According to MU Research " – University of Missouri.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Romain Guy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd