Biologie voor in bed, op het toilet of in bad

wc

Biologie is overal: niet alleen om ons heen, maar zelfs in ons zijn allerlei biologische processen aan het werk. Voor wie die alledaagse, maar tegelijkertijd zo bijzondere processen doorgronden wil is er een nieuw boek met daarin verrassende feitjes over bijzondere dieren en andere fascinerende verschijnselen in de natuur.

De gemiddelde Nederlander leest – noodgedwongen – in de gestolen uurtjes: kort voor het slapengaan, op het toilet of in bad. En daar is het boek Biologie voor in bed, op het toilet of in bad helemaal op afgestemd. In korte, hapklare hoofdstukjes van nog geen twee pagina’s worden de meest uiteenlopende biologische verschijnselen onder de loep genomen. En de tekstjes mogen dan kort zijn: er staat altijd wel iets in wat u als lezer verbazen zal. En dat maakt het boek bijzonder leuk. Want wat is er nog veel te ontdekken in de wereld om ons heen!

biologieAlfred wie?
De onderwerpen in het boek komen op alfabetische volgorde aan de orde. Zo vinden we aan het begin van het boek een hoofdstukje gewijd aan Alfred Wallace. Gaat er een belletje rinkelen? Nee? Wallace is de man achter de evolutietheorie. Hoewel deze theorie vandaag de dag veelal aan Darwin wordt toegeschreven, leverde ook Wallace aan deze theorie een belangrijke bijdrage. Hij ontwikkelde zijn eigen evolutietheorie, confronteerde Darwin ermee, die daarop moest concluderen dat hij en Wallace op hetzelfde spoor zaten. Reden genoeg voor Darwin om samen met Wallace het artikel te schrijven waarin de evolutietheorie uiteen werd gezet. Dat Wallace uiteindelijk de vergeetboeken in is gegaan, heeft meerdere redenen. Darwin publiceerde kort daarna zijn ‘Origin of Species‘. Bovendien zat Wallace zelf in het verre oosten en u weet hoe dat gaat: uit het oog, uit het hart.

De liefde
Over het hart gesproken: halverwege het boek vinden we een interessante twee pagina’s over de liefde. Wat gebeurt er allemaal in uw lijf wanneer u verliefd wordt? Nou, een heleboel! De meest uiteenlopende hormonen worden actief. Vasopressine bijvoorbeeld, dat helpt om de ander trouw te blijven. En oxytocine (het knuffelhormoon) en prolactine (het vaderhormoon). Maar er gebeurt meer. Vooral wanneer u nog maar net verliefd bent: zodra u dan in de buurt van uw geliefde komt, stijgt uw hartslag en neemt de doorbloeding van de huid toe. In uw aderen kolken stofjes als dopamine (geeft een goed gevoel), fenylethylamine (maakt u licht in het hoofd) en norepinefrine (werkt ongeveer net zo als adrenaline). Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid serotonine in ons lichaam af en dat verklaart waarom we zo obsessief met onze geliefde bezig zijn.

Ook leuk

Onlangs is in dezelfde serie het boek ‘Het weer voor in bed, op het toilet en in bad‘ verschenen. In het boek komen de meest uiteenlopende vraagstukken aan bod: wat doet de luchtvochtigheid met uw haar? En welke invloed heeft de temperatuur op uw bandenspanning? En kunnen ouderen echt aan hun gewrichten voelen dat er storm komt?

Vragen
Ook vinden we in het boek interessante hoofdstukken over fascinerende dieren terug. Van panda’s tot reuzeninktvissen en van fruitvliegen tot spinnen. Maar ook bijzondere planten en bomen komen aan bod. Waarom wordt de sequoia zo groot? Hebben olifanten echt zo’n goed geheugen? En hoe snel kan de kameleon zijn tong uitsteken? Maar het boek beantwoordt niet alleen vragen. Hier en daar worden ook vragen gesteld en wordt de lezer aan het denken gezet. Bijvoorbeeld in het hoofdstukje over prenatale diagnostiek. De 20-wekenecho en de vlokkentest zijn de meesten van ons wel bekend: onderzoeken waarmee vastgesteld kan worden of een ongeboren baby gezond is. Maar ook op dat gebied wordt steeds meer vooruitgang geboekt. In de toekomst kan wellicht na enkele dagen zwangerschap al onderzocht worden of een baby’tje gezond is en blijft. Zo kan de wetenschap in de toekomst wellicht al voorspellen of een embryo wanneer deze uitgegroeid is tot een oud mannetje of vrouwtje een verhoogde kans heeft op Alzheimer. Maar wat te doen als u als ouders te horen krijgt dat uw ongeboren kind als oudere een grote kans heeft om dement te raken? Een reden om de zwangerschap af te breken of niet?

‘Biologie voor in bed, op het toilet of in bad’ is een boek voor de nieuwsgierige geest. Of u nu interesse heeft in verrassende feitjes omtrent het menselijk lichaam, bijzondere flora en fauna of de pioniers in de biologie: ‘Biologie voor in bed, op het toilet of in bad’ biedt het allemaal. Het met eigen ogen zien? Bestel het boek hier direct!

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd