Brain freeze‘ is nu te verklaren

Brain freeze: hoofdpijn die na een ijskoud drankje of ijsje plots opkomt en weer verdwijnt. En dat is nu te verklaren.

Hoewel velen al eens een ‘brain freeze‘ hebben meegemaakt, weet de wetenschap nog altijd niet hoe de ‘ijshoofdpijn’ ontstaat. Wel weten we dat mensen met migraine een grotere kans lopen op een ‘brain freeze‘.

Experiment
Om voor eens en altijd te achterhalen hoe de ijshoofdpijn ontstaat, verzamelden wetenschappers een groep proefpersonen. Ze zorgden ervoor dat deze proefpersonen een brain freeze meemaakten en bestudeerden ondertussen de bloedstroom in het hoofd. De onderzoekers ontdekten zo dat een brain freeze ontstaat zodra de bloedstroom in het bloedvat dat onder meer de frontale kwabben van bloed voorziet, sterk toeneemt. De ‘brain freeze‘ verdwijnt, zodra deze vaten zich samentrekken.

Goede vraag

Waarom krijgt een timmerende specht geen hoofdpijn? Lees het hier!

Zelfverdediging
De onderzoekers stellen dat ijshoofdpijn waarschijnlijk een maatregel is die het brein neemt om zichzelf te beschermen. “Het brein is één van de belangrijke organen in het lichaam en moet altijd werken,” stelt onderzoeker Jorge Serrador. “Het is vrij gevoelig voor temperatuur.” Door de bloedvaten te verwijden en meer bloed te laten stromen, zorgt ons brein ervoor dat het ondanks dat we koud ijs of drinken nuttigen, toch warm blijft. Maar omdat de schedel vrij gesloten is, is er eigenlijk geen ruimte voor de verwijding van bloedvaten. Wanneer de bloedvaten toch wijder worden den neemt de druk in het brein toe en dat veroorzaakt de bekende brain freeze of ijshoofdpijn. Het brein voorkomt echter dat de druk te groot wordt, door de aderen weer snel samen te laten trekken. Daarop verdwijnt de hoofdpijn.

En daarmee lossen de wetenschappers niet alleen een oud mysterie op. Ze hopen dat hun studie ook aanknopingspunten kan leveren voor onderzoek naar andere vormen van hoofdpijn. Vergelijkbare veranderingen in de bloedstroom kunnen ook wel eens leiden tot bijvoorbeeld migraine. Als dat zo is, kunnen medicijnen ontwikkeld worden die de bloedstroom controleren en hoofdpijnaanvallen voorkomen.

Bronmateriaal

"Changes in Brain’s Blood Flow Could Cause ‘Brain Freeze’" - APS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TheCulinaryGeek (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd