Cassini vindt warme scheuren op Enceladus

De Cassini-ruimtesonde heeft warme scheuren gevonden op de zuidpool van de maan Enceladus van Saturnus. Deze zogenaamde ‘tijgerstrepen’ zijn verantwoordelijk voor activiteit op deze maan, want Enceladus blaast regelmatig waterdamp en ijsdeeltjes de ruimte in. De kristalwitte ijsfonteinen, scheuren en diepe kraters leveren altijd weer prachtige beelden op.

Wetenschappers scanden het heetste deel van de tijgerstrepen. De temperatuur van dit gebied blijkt -83 graden Celsius te zijn. De onderzoekers onderzochten dit gebied al eerder, maar toen kwam er een temperatuur van -103 graden Celsius uit. Hoewel de tijgerstrepen de afgelopen jaren actiever zijn geworden, durven wetenschappers nog niet met zekerheid te beweren dat er een verband is tussen de hogere temperatuur en de toegenomen activiteit.

De onderstaande foto’s zijn gemaakt op 13 augustus 2010, toen Cassini langs Enceladus vloog. Tot 2015 vinden er helaas geen scheervluchten meer plaats. Pas dan is het weer mogelijk om de tijgerstrepen in detail te observeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd