Onze cellen hebben een klok en wetenschappers hebben ontdekt hoe u ‘m terug kunt draaien

tijdmachine

Al onze cellen hebben een klok die precies vertelt hoe oud ze zijn. Lang dachten we dat er met die klok niet geknoeid kon worden. Maar nieuw onderzoek suggereert dat het wel degelijk mogelijk is om die klok terug te draaien en dus onze cellen te verjongen en mogelijk zelfs aanzienlijk langer te leven.

Op het uiteinde van onze chromosomen bevinden zich ‘kapjes’ die ook wel telomeren worden genoemd. U ziet ze op de foto hierboven (de chromosomen zijn grijs, de telomeren wit). Telomeren beschermen onze genen tegen beschadigingen. Maar dat kunnen die telomeren niet eeuwig blijven doen. Elke keer als cellen zich delen, worden de telomeren namelijk ietsje korter en dus minder goed in staat om onze genen te beschermen. Op een gegeven moment verliezen ze zelfs hun gehele beschermende werking.

Klokken waarmee niet geknoeid kan worden
Telomeren worden dan ook gezien als een afspiegeling van onze biologische leeftijd. Een soort niet te manipuleren klok die laat zien hoe laat het in onze cellen is. Hoe korter de telomeren, hoe ouder we zijn. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat kortere telomeren samenhangen met het ontstaan van allerlei ouderdomsziekten, waaronder beroertes, vasculaire dementie, hart- en vaatziekten en kanker.

Groeiende telomeren, dat is bijzonder: we draaien in feite de klok in onze cellen terug en maken de cellen jonger dan ze waren

Onherroepelijk?
Lang dachten onderzoekers dat telomeren klokken waren waar niet mee geknoeid kon worden. Onze genen, onze telomeren: we moesten het er maar mee doen. En als onze telomeren korter worden, is dat onherroepelijk: verlengen is onmogelijk. Maar een nieuw onderzoek suggereert nu dat die aanname niet klopt. Een onderzoek onder enkele tientallen mannen wijst erop dat het omgooien van uw levensstijl (meer bewegen, minder stress, gezonder eten) ervoor kan zorgen dat onze telomeren groeien. En dat is bijzonder: we draaien dan in feite de klok in onze cellen terug en maken ze jonger dan ze waren.

Het onderzoek
Wetenschappers bestudeerden gedurende vijf jaar 35 mannen met een prille vorm van prostaatkanker. Tien van de mannen kregen de opdracht hun levensstijl te veranderen. Ze gingen veel meer fruit en groente eten en lieten vet en geraffineerde koolhydraten juist links liggen. Ook gingen ze meer sporten en verminderden ze de hoeveelheid stress waarmee ze te maken hadden door te mediteren. De andere 25 mannen deden dienst als controlegroep: hun levensstijl werd niet omgegooid.

Geldt dit ook voor mij?
Hoewel het onderzoek zich richtte op mannen met prostaatkanker denken de onderzoekers dat de resultaten ook van toepassing zijn op mensen zonder die ziekte. “We keken naar telomeren in het bloed van de proefpersonen, niet naar telomeren in hun prostaatweefsel,” stelt onderzoeker Dean Ornish.

Resultaten
Het omgooien van de levensstijl bleek grote gevolgen te hebben. De telomeren van de mannen die gezond waren gaan eten, sportten en aan yoga deden waren gemiddeld tien procent langer geworden. En hoe sterker de mannen zich aan de gezonde levensstijl hielden, hoe groter de winst. De mannen in de controlegroep zagen hun telomeren alleen maar korter worden: gemiddeld nam de lengte in dezelfde periode met drie procent af.

Wetenschappers zijn opgetogen over het onderzoek. “Het korter worden van telomeren vergroot de kans op een breed scala aan chronische ziekten,” stelt onderzoeker Peter Carroll. “We denken dat een toename in de lengte van telomeren deze ziekten kan voorkomen en misschien de levensduur zelfs kan verlengen.”

Bronmateriaal:

"Lifestyle Changes May Lengthen Telomeres, A Measure of Cell Aging" - UCSF.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA (via Wikimedia Commons).
 • Panta Rhei

  Lang dachten we dat er met die klok niet geknoeid kon worden.

  Goed. Nu kan er dus wel mee geknoeid worden…….geknoeid…..

  • Karel

   Wij zijn een product van het door de evolutie verworven voedselpakket. Des te verder we van dit pakket afstaan, des te meer ondervinden we daar de nadelige gevolgen van.

   • Albert Bakker

    Wat betekent deze tekst in gewone mensentaal?

    • carlblyweert

     Ach het zijn zo een paar zinnetjes waar hij trots op is ofzo.

     • Karel

      Het holle vat klinkt weer of is dat je lege hoofd?

    • Karel

     Tijdens de evolutie hebben wij een natuurlijk voedselpakket verworven dat bestond uit vruchten, noten, groenten, wortelen en misschien wat schelpdieren. Dat pakket stelde ons in staat om gezond op te groeien en heeft tegelijkertijd een preventieve werking.

     • Karel

      Daarom is het zo belangrijk dat we zoveel mogelijk biologisch produceren
      om natuurlijke voedingswaarde en eigenschappen te behouden die ons tegen
      ziektes beschermt.

     • Panta Rhei

      Eigenlijk is het “van de ratten” dat we voedsel “biologisch ‘ noemen. Dat betekent dat er flink wat fout is op dit moment…

     • Karel

      De voedingswaarde van ons huidige voedsel neemt ook sterk af.

      http://musclemotion.nl/PDF/052-055%20Voedingswaarde.pdf

     • Albert Bakker

      Zolang je het maar zelf doet en niemand dwingt die niet bij machte is zich aan je wil te onttrekken en je kan het echt niet laten, sluit je dan maar aan bij de rest van de voedselgoeroes.

      Je hebt er zelfs bij die menen dat de meest “natuurlijke” staat van de mens is dat ie helemaal niet hoeft te eten of zich kan voeden met energie door in de zon te kijken.

      Het is daarbij vergeleken al een soort van verstandig om toch in ieder geval wat te blijven eten, ook al krijg je daarmee dan niet alles binnen wat je nodig bent.

    • mike

     leef natuurlijk en eet zo natuurlijk mgelijk

  • Albert Bakker

   Gemanipuleerd, beïnvloed, effect gesorteerd op, veranderingen teweeggebracht in.. kies er een uit die je minder prikkelt. Je kort je telomeren in door je zo druk te maken.

   • Panta Rhei

    Druk maken heeft met emotionele binding te maken: waar het mij om gaat is de letterlijke betekenis van het woord “knoeien”in relatie tot het onderwerp. Geen emotie maar rationeel …..dus….

    • FhEg

     En de enige manier dat wij kunnen begrijpen waar Panta Rhei het over heeft is door eerst een hoop Oosterse literatuur te gaan lezen en te mediteren.

  • Arthur Habraken

   eigenlijk knoeien we Ik denk dat het merendeel van de mensheid knoeit door een ongezonde levensstijl en de invloed van toxines in alles wat we eten, drinken en inademen en dat maakt ze korter.
   Het knoeien doe je niet met een gezonde levensstijl.

 • guest

  zie ook: telomerase. dit is geen nieuws…

 • Pascal

  Ze vertellen er alleen niet bij dat uit langer levende mensen een nog grotere mensenplaag ontstaat lijdt die weer zou lijden tot meer ziekte en oorlogen.

  • carlblyweert

   dus alle mensen koudmaken is de beste oplossing he….

   • Pascal

    Nee, er is geen oplossing en zoals het gaat is het goed. Een mens is nooit tevreden en ook dat is goed want dat vind hij pas op het rust en vrede hof.

    • carlblyweert

     Hmm een mens kan tevreden, zeer tevreden, zijn bij leven. Mits juiste houding en omgeving staat er weinig in de weg buiten eigen hersenspinsels. Als mensen langer zouden leven en minder moeten werken zou de ‘mensenplaag’ wel een positief effect kunne krijgen. Echter zoals het er nu uitziet ben ik geneigd het eens te zijn met je, meer mensen van tegenwoordig die nog langer zouden leven is niet goed voor de aarde.

 • Soes

  Ik ben dan eigenlijk wel benieuwd wat het effect op de prostaatkanker is geweest. Hebben de mannen die hun leefwijze hebben veranderd ook een grotere overlevingskans, of zijn hun telomeren alleen maar langer geworden en heeft dat verder geen effect? Zoals ik het artikel nu lees, wordt er geen enkele conclusie getrokken over de levensverwachting van de mannen met de gezonde levensstijl in relatie tot de andere groep. Dus fijn dat je langere telomeren hebt (misschien lijk je dan wat jonger ofzo?) maar als dat alles is…..

 • superstrijder15

  we knoeiden al negatief, nu dus ook positief. da’s wel positiever, toch?

 • philip

  kunnen ze geen pilleke ontwikkelen om onze telomeren niet meer te laten krimpen, da’s zou pas nieuws zijn !

 • prezzy

  uh, kanker is volgens t artikel een ouderdomsziekte? sinds wanneer is dat dan?

  • Omaloe

   Niet kanker, maar prostaatkanker!