Champagne die 170 jaar in zee lag, smaakt verrassend goed

champagne

Hoe proeft champagne die 170 jaar op de bodem van de Oostzee heeft gelegen? Verrassend goed, zo moeten Franse onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences concluderen.

Zo’n 170 jaar geleden verging een schoener in de Oostzee. Het schip kwam op zo’n vijftig meter diepte voor de kust van Finland te liggen. In 2010 doken duikers naar het scheepswrak en deden er een bijzonder ontdekking. In het wrak troffen ze 168 flessen champagne aan! De flessen werden boven water gehaald en zijn nu door onderzoekers bestudeerd. Zij waren natuurlijk vooral benieuwd naar de inhoud van de flessen: hoe was de champagne er na zo’n hachelijk avontuur aan toe?

Houten vaten
De onderzoekers analyseerden de champagne en vergeleken deze met de moderne champagne. Zo ontdekten ze dat de 170 jaar oude champagne minder alcohol bevat, maar onder meer meer ijzer, koper en natrium bevat. Dat geeft meer inzicht in de wijze waarop de champagne in de negentiende eeuw vervaardigd werd. Zo kunnen onderzoekers uit de samenstelling van de champagne onder meer afleiden dat de wijnbereiding waarschijnlijk plaatsvond in houten vaten.

Zoet
Verder is de champagne die in het scheepswrak werd aangetroffen ook opvallend zoet. Een liter champagne bevat zo’n 150 gram suiker. Het suggereert volgens de onderzoekers dat de champagne vervaardigd werd voor de Duitse markt waar zoetere wijnen geliefd waren. De meeste moderne champagnes bevatten weinig of geen toegevoegde suikers.

In de champagne werd weinig azijnzuur aangetroffen. Dat suggereert dat de champagne ondanks dat deze al 170 jaar op de zeebodem had gelegen goed bewaard is gebleven. Natuurlijk hebben de onderzoekers – samen met champagnekenners – de champagne ook geproefd. Op basis daarvan kan de smaak van de champagne beschreven worden met woorden als ‘kruidig’ en ‘leerachtig’ of ‘gegrild’.

Bronmateriaal

"Champagne trove reveals clues to 19th-century winemaking" - Proceedings of the National Academy of Sciences (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Visit Åland.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd