Column: Ontslakken doet u zo

Benieuwd wat Patty Brard, ontslakken en gif met elkaar te maken hebben? Columnist Cees Mulder doet het uit de doeken.

Wanneer ik denk aan Patty Brard, wat ik niet vaak doe, dan denk aan klysma’s. In 2005 konden we in het televisieprogramma Patty’s Fort zien hoe allerlei bekende Nederlanders vrijwillig samen met Patty een tuinslang in hun achterste staken om zich vervolgens vol te laten lopen met lauw warm water. Ik lieg niet. Deze darmspoelingen zouden namelijk alle gifstoffen uit de lichamen van de BN’er halen. En hoewel klysma’s om bepaalde medische redenen zeker toepasbaar zijn, haalt het echt geen gifstoffen of andere afvalstoffen weg uit onze darmen.

Detoxen
Want wie op internet informatie gaat zoeken over gifstoffen die achterblijven in het lichaam komt als snel tot de conclusie dat we allemaal op zijn tijd moeten detoxen, of ontslakken. Niet alleen onze darmen, maar ons hele lichaam slaat gifstoffen op die we binnenkrijgen door ons voedsel. Het bekendst zijn de metalen zoals lood, kwik, cadmium, arseen en aluminium, maar ook conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, nicotine, alcohol en koffie. We schijnen er vol mee te zitten.

Meer

Meer lezen van Cees? Verdiep u ook eens in zijn Broodje Aspartaam of lees hier meer over het verhaal achter het antwoord.

Moe
En daar worden we moe van, krijgen er een slechte huid van en onze haren vallen uit. En dus moeten we volgens alle alternatieve geneeskundewebsites die troep snel uit ons lichaam krijgen. Ontslakken kunt u op vele manieren doen, maar de meest effectieve methode is een weekje kuuroord à 1000 euro. Een weekje geen alcohol, geen nicotine, geen cafeïne en geen stress. Wel vasten, water en vruchtensapjes. Allemaal heel prettig voor het lichaam, maar de slakken van uw lichaam raakt u er echt niet mee kwijt.

Darmen
De term ontslakken komt overigens niet van die prachtige weekdiertjes uit uw achtertuin, maar van de onbrandbare resten steenkool die achterblijven in kolenkachels. Want volgens de kenners van het ontslakken blijven al onze afvalstoffen ook achter in het lichaam, namelijk vastgeplakt aan de binnenwand van uw darm… Biologisch gezien een erg sterk verhaal.

Onderhoud
Een levend lichaam moet u onderhouden. Maar daar hoeft u niet veel voor te doen. Dat doet het lichaam namelijk helemaal zelf. Al miljoenen jaren lang. Het lichaam slijt niet door gebruik, het wordt er juist sterker van. Mochten er kleine hoeveelheden gifstoffen in ons lichaam komen, dan weet het lijf daar prima raad mee. Ons lichaam breekt deze af, verwerkt deze en verwijdert ze. Opslaan doet het lichaam niet. Waarom zou het? Dat betekent niet dat er niet veel stoffen zijn die schade kunnen aanrichten aan ons lijf, maar deze schade wordt veroorzaakt op de route van mond naar kont. Niet door de opslag ervan.

Conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen zijn niet giftig en de effecten van bestrijdingsmiddelen, chemicaliën, genetisch gemodificeerd voedsel en hormonen in ons voedsel op onze gezondheid zijn te verwaarlozen in vergelijking met het effect van ons moderne ongezonde eten. Verzadigde vetten, zout en de gigantische hoeveelheden calorieën die we vandaag de dag binnenkrijgen. Daar mag men zich wél zorgen over maken. En daar helpt een potje ontslakken echt niet tegen.

Eén keer in de twee weken plaatst biologiedocent Cees Mulder een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent en neem ook eens een kijkje op zijn eigen site.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd