Computers kunnen bijna net als mensen leren

robot-handschrift

Ooit komt er een dag dat een robot intelligenter is dan een mens. Nieuw onderzoek van een team van Canadese en Amerikaanse wetenschappers vormt een kennissprong naar de komst van een superintelligentie. De onderzoekers beweren dat een computer nu bijna net als mensen kunnen leren.

Misschien denk je dat computers al slimmer zijn dan mensen, omdat ze de beste schakers ter wereld kunnen verslaan. Toch is een schaakcomputer niet slim. Deze computer levert een superintelligente prestatie binnen een bepaald domein – namelijk schaken – maar verwacht niet dat een schaakcomputer een intelligent gesprek met je kan voeren over politiek. Een schaakcomputer lijkt slim, omdat hij een algoritme gebruikt. Om slimmer te worden dan een mens moet een computer meer kunnen dan algoritmes aan elkaar knopen.

Een belangrijke eigenschap van een slimme computer is dat het apparaat zelfstandig de wereld om hem heen kan interpreteren en begrijpen. Als jij een tandenborstel gebruikt, dan kun je ook andere tandenborstels identificeren en weet je precies waar deze voor gebruikt moeten worden. Misschien zie je al in één oogopslag dat een bepaalde tandenborstel te groot is voor je mond. Een machine heeft meer moeite om te leren en kan dit dus allemaal niet uit zichzelf.

Als een computer weet hoe het teken in het rode vakje is ontstaan, kunnen er soortgelijke varianten gemaakt worden (2) of zelfs nieuwe tekens (4).
Als een computer weet hoe het teken in het rode vakje is ontstaan, kunnen er soortgelijke varianten gemaakt worden (2) of zelfs nieuwe tekens (4).

Wetenschappers hebben nu verschillende computerprogramma’s gemaakt voor een paar leerconcepten. Zo is er een algoritme geschreven dat onthoudt hoe letters worden geschreven. Omdat dit algoritme weet hoe een letter ontstaat, begrijpt het verschillende delen van iedere letter en kan de computer een eigen handschrift creëren.

Deep learning is niet iets nieuws, maar de wetenschappers laten zien dat een computer al kan leren door naar één voorbeeld te kijken. Voor andere deep learning-technieken zijn miljoenen voorbeelden nodig.

Maar werkt het echt? De wetenschappers besloten een experiment te doen. Ze lieten vier tekens zien aan een computer en aan testpersonen. Vervolgens kregen de computer en de deelnemers de opdracht om de tekens negen keer te kopiëren. Opvallend is dat de resultaten van de computer niet te onderscheiden zijn van de tekens die door mensen zijn gemaakt. De computer heeft een eigen handschrift gecreëerd dat niet onder doet voor dat van een mens.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd