Computers veranderen de manier waarop wij leren

muis

De gemiddelde computergebruiker klikt 7.400 keer per week op zijn muis. Terwijl u met uw hand de muis beweegt, gaat de cursor op het scherm een bepaalde richting op. Wetenschappers beweren dat dit alles invloed heeft op de manier waarop wij leren.

Een internationaal team van onderzoekers voerde meerdere experimenten uit met ervaren computergebruikers en computerleken. Hoewel de proefpersonen in beide groepen er vrij snel in slagen om een cursor te verplaatsten zonder dat hun hand zichtbaar is, hebben de ervaren computergebruikers de bewegingen van de cursor sneller onder controle. Wanneer een ervaren computergebruiker zijn cursor in één richting verplaatst, dan weet hij automatisch wat het gedrag van de cursor in de andere richtingen is. Computerleken hebben daar meer moeite mee. De bevindingen zijn te lezen in Current Biology.

Dit is logisch te verklaren. Iemand die vaak achter een computer zit, heeft waarschijnlijk met veel verschillende computermuizen en beeldschermen gewerkt. Het ene scherm is groter dan het andere scherm. Computermuizen zijn allemaal anders gekalibreerd en hebben dus verschillende snelheden. Toch kunnen ervaren computergebruikers op een gegeven moment uitstekend voorspellen hoe een muis reageert, op basis van één beweging. Uit onderzoek blijkt dat dit aangeleerde gedrag vrij snel eigen is. Wie twee weken lang twee uur per dag een computerspel speelt – en dus in intensief de muis gebruikt – ziet al een verandering in gedrag.

“De bevindingen tonen aan dat computergebruik niet alleen onze levensstijl verandert, maar ook invloed uitoefent op de neurale voorstelling van onze bewegingen”, zeggen de onderzoekers. “Wellicht dat deze kennis gebruikt kan worden in revalidatieklinieken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd