Creativiteit: mede mogelijk gemaakt door defect brein?

Nieuw onderzoek toont aan dat er een verband is tussen de mentale gezondheid en creativiteit. De onderzoekers bestudeerden receptoren in het brein en concluderen dat het dopaminesysteem bij zeer creatieve mensen sterk overeen komt met dat van mensen met schizofrenie.

Het is al langer bekend dat creatieve mensen vaak een psychische aandoening in de familie hebben zitten. Eerder linkten wetenschappers creativiteit ook al aan een mogelijk grotere kans op schizofrenie en manisch depressiviteit.

Verband
Dat er ook echt een verband is, tonen onderzoekers met hun nieuwste studie aan. “We hebben het brein en de dopamine D2-receptoren bestudeerd,” legt onderzoeker Fredrik Ullén uit. “En we hebben laten zien dat het dopaminesysteem van gezonde en heel creatieve mensen vergelijkbaar is met dat van mensen met schizofrenie.”

Creativiteit
De onderzoekers legden een aantal proefpersonen een probleem voor en daagden ze uit om zoveel mogelijk oplossingen voor het probleem te verzinnen. De mensen die heel veel oplossingen hadden, werden als zeer creatief bestempeld. De anderen waren minder of niet creatief.

Thalamus
Vervolgens werd gekeken naar de D2-receptoren. De zeer creatieve mensen bleken een veel lagere dichtheid van deze receptoren in de thalamus – een hersenkern – te hebben. En daar zit ‘m de kneep. “Schizofrenen hebben ook een lage dichtheid D2-receptoren in dit deel van het brein.”

Filter
Hoe die overeenkomst tot stand komt, is onduidelijk. Maar vaststaat dat de receptoren een sleutelrol spelen. “Minder D2-receptoren in de thalamus betekent wellicht dat er minder signalen gefilterd worden waardoor meer informatie uit de thalamus komt zetten.” Doordat er minder gefilterd wordt, komen er ook hele gekke – en dus creatieve – ideeën uit voort.

Dat de creatievelingen dat trucje delen met mensen met een psychische aandoening moeten we volgens de onderzoekers gewoon aannemen. “Buiten de kadertjes denken wordt wellicht mede mogelijk gemaakt door een minder intact brein.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd