Curiosity boort gat in steen op Mars

boren

Eindelijk is het dan zover: voor het eerst heeft een door mensen gemaakt object een gaatje in een object op Mars geboord. Marsrover Curiosity zwengelde zijn boor afgelopen weekend aan en schreef geschiedenis.

De afgelopen weken had Curiosity zich al grondig op dit moment voorbereid. Heel zorgvuldig liet NASA Curiosity allerlei testjes ondergaan alvorens het echte werk kon beginnen. “In een steen boren om een monster te verzamelen, wordt de meest uitdagende activiteit van deze missie, sinds de landing,” vertelde Richard Cook toen namens NASA. Hoewel er al meerdere robots op Mars hebben rondgereden, heeft nog geen enkel exemplaar ooit in stenen op Mars geboord. Een goede reden om voorzichtig te zijn. “De hardware reageert straks op een niet te controleren manier met materiaal op Mars.”

Na alle tests en voorbereidingen was het afgelopen weekend dan toch eindelijk zover. Curiosity mocht gaan boren! Het was nog maar een experiment: Curiosity boorde enkel en heeft nog geen monsters verzameld. Op de afbeelding boven aan dit artikel ziet u het resultaat van Curiosity’s geboor. Een ondiep gat in een steen op Mars.

Hoewel het op het echte werk lijkt, is het dat dus nog niet. Curiosity gebruikte voor het boren van dit gat enkel de hamerfunctie van de boor, niet de roterende functie. Binnenkort zal de Marsrover ook de roterende functie testen. Als ook die testjes goed verlopen, kan de Marsrover aan het echte werk beginnen: in een steen boren en monsters verzamelen om te analyseren. Uiteindelijk moet Curiosity zo een antwoord vinden op die ene prangende vraag waar zijn twee jaar durende missie om draait: zijn de omstandigheden in het gebied rondom de Gale-krater ooit gunstig geweest voor de aanwezigheid van microben?

Bronmateriaal

"Weekend Test on Mars Was Preparation to Drill a Rock" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd