Dagelijks ontbijt jonge kinderen draagt bij aan hoger IQ

cornflakes

Kinderen die normaal gesproken bijna dagelijks ontbijten, scoren veel hoger op verbale en prestatiegerichte IQ tests. Dit blijkt uit nieuw onderzoek aan van de Universiteit van Pennsylvania School of Nursing.

In één van de eerste onderzoeken naar het verband tussen IQ en het nuttigen van een ontbijt, analyseerden de onderzoekers de data van meer dan 1.200 zesjarige kinderen uit China. Uit de resultaten bleek dat kinderen die niet ontbeten 5,58 punten lager scoorden op de verbale subtests, 2,50 punten lager op de prestatie subtests en 4,6 punten lager scoorden op het totaal van de IQ test. Deze resultaten zijn berekend na correctie van zeven sociaaldemografische factoren zoals geslacht, leeftijd, opleiding ouders en de woon- en familiesituatie.

Eerder onderzoek toonde al aan dat ontbijt invloed heeft op specifieke onderdelen van de cognitieve functies zoals concentratie, aandacht en geheugen. “De nieuwe studie onderzocht de impact van de frequentie van het ontbijt en richtte zich, anders dan andere onderzoeken, specifiek op kleuters.” Dit vertelt hoofdauteur Jianghong Liu, wetenschapper en hoogleraar aan de universiteit aan Scientias.nl.

Hersenontwikkeling
“De kindertijd is een kritieke periode waarin voeding en levensstijl worden bepaald. Deze gewoonten hebben direct gevolgen, maar hebben zeker ook op lange termijn gevolgen,” vertelt Liu. De gewoonte om dagelijks te ontbijten lijkt geen uitzondering hierop te zijn. Onregelmatig ontbijten is eerder al in verband gebracht met ongezond gedrag als roken, veelvuldig gebruik van alcohol en onregelmatige beweging. “Bij deze studies was echter onduidelijk of het ongezonde gedrag oorzaak of gevolg was van het onregelmatig ontbijten,” zegt de onderzoekster wanneer we daar naar vragen.

Aan tafel
Op zesjarige leeftijd ontwikkelt een kind het cognitief vermogen waarbij zowel het verbale- als het prestatieniveau zich razendsnel ontwikkelt. Voeding en sociale aspecten hebben hier beide invloed op. Na de hele nacht ‘vasten’ dient het nemen van ontbijt als ‘brandstof’ voor het brein. In de tussentijd kan de sociale interactie met de ouders aan tafel de breinontwikkeling extra stimuleren. Door te communiceren kunnen kinderen hun vocabulaire uitbreiden, oefenen met het maken en begrijpen van zinnen en verhalen en algemene kennis opdoen, bemerken de auteurs.

Voordelen op lange termijn
Ontbijten kan de fysieke en geestelijke gezondheid, en hiermee ook de kwaliteit van het leven, op lange termijn bevorderen. Maar hoe komt dat precies? “Adequate voeding in vroege kinderjaren is gekoppeld aan een verhoogd IQ gedurende de kindertijd, wat verband heeft met minder gedragsstoornissen tijdens de late kindertijd. Deze combinatie van een hoger IQ en minder gedragsproblemen is bij volwassen gerelateerd aan hogere tevredenheid over de carrière en meer sociaal-economisch succes,” zegt Liu. Deze bevindingen stellen dat ontbijt zowel voedingswaarde als sociale voordelen heeft voor de kinderen, maar ook voor de volksgezondheid.

Het onderzoek onder leiding van Liu is gebaseerd op gegevens uit de China Jintan Child Cohort Studie en had als belangrijkste doel de risicofactoren voor breinontwikkeling van kinderen te analyseren. De studie werd gefinancierd door het National Institute of Environmental Health Sciences.

Bronmateriaal

" Can Breakfast Make Kids Smarter?" - Penn Nursing Science.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jo Christian Oterhals (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd