De bouwstenen van planeten ontstaan al vroeg

planetaire schijf

Wetenschappers van de universiteit van Victoria zijn van mening dat de bouwstenen van planeten al vroeg ontstaan en niet pas op het moment dat er een protoplanetaire schijf is gevormd. Zij presenteerden de onderzoeksresultaten op een wetenschappelijke conferentie in Canada.

Planeten ontstaan rondom een ster. Wanneer een moleculaire wolk instort, wordt een ster geboren. Een deel van het stof en gas dat overblijft vormt een schijf rondom de ster. Eerst zijn de deeltjes in deze frisbee van gas en stof niet groter dan de piepkleine stofjes die je tijdens het poetsen aantreft onder een kast, maar al snel klonteren ze samen tot korreltjes, rotsblokken en uiteindelijk protoplaneten.

“Tot nu toe wisten we niet of de stofdeeltjes in een stofschijf enkel in de schijf kunnen groeien of ook daarbuiten”, schrijft astronoom Mike Chen in een persbericht. Observaties met de Herschel-ruimtetelescoop en de James Clerk Maxwell telescoop tonen aan dat er ook buiten protoplanetaire schijven al grotere deeltjes voorkomen. Deze deeltjes waren er al voor de vorming van de protoplanetaire schijven, wat betekent dat de bouwstenen al eerder worden gevormd.

Als de deeltjes al eerder ontstaan, dan kan het planeetvormingsproces sneller verlopen. Planeten hebben dan namelijk al een voorsprong. Of dit ook daadwerkelijk zo is? Daarvoor is vervolgonderzoek nodig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd