‘Deeltjes reizen echt sneller dan het licht’

Nieuwe experimenten bevestigen de conclusies die wetenschappers in september al trokken: sommige deeltjes gaan sneller dan het licht.

In september beweerden wetenschappers van CERN dat ze deeltjes sneller dan het licht hadden laten reizen. De deeltjes konden 730 kilometer in 2,43 milliseconden afleggen. Dat betekent dat deze deeltjes in vergelijking met licht 60 nanoseconden minder nodig hadden om die afstand te volbrengen.

Rep en roer
De wetenschappelijke wereld was direct in rep en roer. Want had Einstein veel eerder toch niet gesteld dat geen enkel deeltje in een vacuüm sneller kan reizen dan het licht?

WIST U DAT?

…er inmiddels ook al papers zijn verschenen die de resultaten van CERN tegenspreken? Onderzoeker Carlo Contaldi schreef er bijvoorbeeld één. Hij denkt dat de wetenschappers er gigantisch naast zitten en onderbouwt zijn stelling met de theorie die door de CERN-wetenschappers op losse schroeven staat: de algemene relativiteitstheorie van Einstein.

Nieuwe experimenten
Er werd dan ook direct gepleit voor nieuwe experimenten om de behaalde resultaten te herhalen (of te weerleggen). Die experimenten zijn nu uitgevoerd. En wederom arriveerden de deeltjes 60 nanoseconden eerder dan men zou verwachten. En wederom stellen de onderzoekers dat daarbij sprake is van een foutmarge van tien nanoseconden. Dus zelfs als zij er een beetje naast zitten, gaan de deeltjes nog sneller dan het licht.

Hoewel de onderzoekers hebben gedaan wat hun collega’s van ze hebben gevraagd – meer onderzoek – is hiermee de kous nog niet af. Diverse wetenschappers willen meer experimenten zien. En die komen er ongetwijfeld, want dit is een enorm interessante studie. De implicaties zijn namelijk enorm. Stel dat deeltjes inderdaad sneller kunnen reizen dan het licht dan zou tijdreizen bijvoorbeeld tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Bronmateriaal

"Faster-Than-Light Neutrinos: OPERA Confirms and Submits Results, But Unease Remains" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vinay Kumar (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd