‘Dubbele meteorietinslag deed dino’s uitsterven’

De dinosaurussen verdwenen 65 miljoen jaar geleden niet door toedoen van één, maar minimaal twee meteorietinslagen. Dat concluderen wetenschappers na grondig onderzoek. Ze dragen twee kraters als bewijs aan: eentje in de Golf van Mexico en eentje in Oekraïne. En de kans is groot dat er nog meer – veel meer – volgen.

In 1980 claimden wetenschappers voor het eerst dat een meteorietinslag het einde van de dinosaurussen inluidde. Die claim werd lang als controversieel gezien. Totdat men in de Golf van Mexico op de Chicxulub-krater stuitte. Dit moest wel de boosdoener zijn: hier landde de meteoriet die de dino’s de kop kostte.

Oekraïne
En nu stuitten de wetenschappers op een tweede krater en wel in Oekraïne. Deze krater werd in 2002 ontdekt, maar nu pas is duidelijk geworden wanneer deze is ontstaan. Op basis van pollen en sporen van fossiele planten in de krater konden wetenschappers de leeftijd ervan vaststellen. Het werkt vrij simpel. Zo weten onderzoekers dat varens kort na een inslag heel snel het verwoestte land veroveren en bedekken. Door te zoeken naar restanten van varens kan bepaald worden wanneer de inslag ongeveer plaatsvond.

Verrassing
Maar de krater in Oekraïne zorgde voor een verrassing. Men vond er namelijk twee lagen met restanten van varens. Dat zou betekenen dat er ook sprake is van twee inslagen. “Wij interpreteren deze tweede laag als de nasleep van de Chicxulub-inslag,” vertelt onderzoeker Simon Kelley.

Duizenden jaren
Dat wijst erop dat de inslag in Oekraïne eerst plaatsvond en gevolgd werd door de inslag in de Golf van Mexico. Opvallend genoeg zat tussen de inslagen een flink tijdsbestek van enkele duizenden jaren.

Bommenregen
De wetenschappers denken dat niet één, maar minimaal twee en mogelijk zelfs veel meer inslagen de dinosaurussen naar het randje van de afgrond dreven. Het is zelfs mogelijk dat het duizenden jaren lang meteorieten regende op aarde. Waardoor zo’n bombardement veroorzaakt werd, is onduidelijk. Alvorens deze theorie echt levensvatbaar is, moet nog veel meer onderzoek gedaan worden. “Het is goed mogelijk dat we in de toekomst bewijs vinden voor nog meer inslagen.”

Er wordt al jaren over het uitsterven van de dinosaurus gespeculeerd en elke keer duiken weer nieuwe theorieën op. Zo beweerden onderzoekers nog niet zolang geleden dat kou ervoor zorgde dat de dinosaurus verdween.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd