Einde voor planetenjager Kepler? NASA denkt van wel!

kepler

De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler functioneert niet meer naar behoren. De ruimtesonde kan zich niet meer richten op de sterren, wat komt doordat twee belangrijke onderdelen kapot zijn gegaan. Op dit moment spint Kepler ongecontroleerd om haar as.

NASA meldt dat Kepler nog voldoende brandstof heeft om een aantal maanden observaties te doen. Door nog zuiniger om te gaan met de aanwezige brandstof – de zogenoemde ‘Point Rest’-modus – is het zelfs mogelijk om de Kepler-missie met nog enkele jaren te verlengen.

Slaapstand
Helaas ziet het er voorlopig naar uit dat Kepler onbruikbaar is. Op dit moment probeert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie grip te krijgen op de situatie, maar het is lastig om contact te maken met Kepler. De ruimtesonde is namelijk begonnen met een soort winterslaap door de veilige modus te activeren. NASA meldt in het persbericht dat het “hoogst onwaarschijnlijk is dat Kepler ooit weer gebruikt kan worden voor precieze metingen”. En dat is nu juist wat Kepler zo goed kan: piepkleine planeten bij andere sterren vinden.

Wist u dat…

…er al veel gekke exoplaneten zijn ontdekt? Hier vindt u een overzicht van de meest bijzondere exoplaneten, zoals een pikzwarte exoplaneet en een diamanten exoplaneet.

Bijzondere ontdekkingen
Kepler heeft de afgelopen jaren veel betekend voor de wetenschappelijke gemeenschap. Zo ontdekte de ruimtetelescoop de beste kandidaten voor buitenaards leven, het kleinste exoplaneetje ooit en de planeet van Luke Skywalker: een planeet met twee zonnen.

Duizenden exoplaneten
Kepler werd in maart 2009 gelanceerd en heeft sindsdien al meer dan 2500 kandidaatplaneten opgespoord. Van meer dan 100 door Kepler aangewezen kandidaten weten we al dat het echt planeten zijn. Als we één ding van Kepler geleerd hebben, dan is dat wel dat het heelal krioelt van de planeten.

Updates
De komende dagen zal NASA ons op de hoogte houden van updates over Kepler. Zodra er meer bekend is over de situatie met de planetenjager, dan leest u dat op Scientias.nl.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd