‘Energiedrankjes: een gezondheidsrisico voor jongeren’

Energiedrankjes zijn niet zo onschuldig als ze er uitzien en brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Met name voor jongeren. Als zij ook nog eens diabetes, een hartafwijking, gedragsproblemen of stemmingswisselingen hebben, wordt dat risico nog groter. Dat blijkt uit onderzoek. Een ‘overdosis’ van de populaire drank kan resulteren in een beroerte of hartaanval en kan zelfs dodelijk zijn.

De onderzoekers van de universiteit van Miami baseren hun conclusies op een analyse van eerdere onderzoeken naar energiedrankjes. Ze concluderen dat energiedrank jongeren zeker geen goed doet. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheden cafeïne. Waar een kopje koffie ‘slechts’ zo’n honderd milligram cafeïne bevat, zit in een blikje energiedrank veel meer cafeïne.

Snel
Die cafeïne wordt ook nog eens heel snel ‘toegediend’, weet onderzoeker Steven Lipshultz. “De drankjes worden vaak koud geserveerd. Mensen nemen er een paar na fysieke inspanningen of terwijl ze studeren. Je neemt er al snel een paar achter elkaar.” Dat is ook de reden dat het niet te vergelijken is met het drinken van koffie. “Het is ongewoon om snel een paar koppen koffie achter elkaar leeg te drinken.”

Suiker
Ook het feit dat fabrikanten vaak nog suiker en bepaalde kruiden toevoegen, is verontrustend, zo menen de onderzoekers. Net als het feit dat veel jongeren de energiedrankjes in combinatie met alcohol innemen. De effecten daarvan zijn nooit goed onderzocht en dus is enige terughoudendheid op zijn plaats, menen de wetenschappers.

WIST U DAT…

…wetenschappers van de Universiteit Utrecht onlangs nog vaststelden dat energiedrank de rijvaardigheid tijdens lange autoritten verbetert?

Cafeïne
Een overdosis energiedrank resulteerde in het verleden al in leverbeschadigingen, nierfalen, psychoses en een hartaanval. Alleen in de VS worden jaarlijks al 5448 mensen met een overdosis cafeïne behandeld (deze gevallen hangen niet allemaal samen met energiedranken). Ongeveer de helft van de slachtoffers is jonger dan negentien jaar.

Red Bull
Red Bull heeft inmiddels op het onderzoek gereageerd en laat weten zich niet in de resultaten te kunnen vinden. “Dit artikel combineert wat materiaal van internet en negeert grotendeels de conclusies van echte wetenschappelijke studies naar energiedranken die door nationale autoriteiten zijn uitgevoerd.” Het bedrijf benadrukt dat de EU bijvoorbeeld tien jaar onderzoek heeft gedaan naar de energiedrankjes en er geen kwaad in zag.

Ongeveer de helft van de complete energiedrankproductie belandt uiteindelijk in de handen van jongeren. “Het betreft een serie producten waar geen beleid voor is en die geen therapeutisch effect hebben,” meent Lipshultz. “Totdat nader onderzoek de veiligheid ervan onderschrijft, zou het regelmatig gebruik van energiedrank onder kinderen en tieners ontmoedigd moeten worden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd