Enorm beeld van Amenhotep III opgegraven

Archeologen hebben in Egypte een dertien meter hoog beeld van de grootvader van Toetanchamon: farao Amenhotep III opgegraven.

Het beeld is niet meer helemaal compleet: het hoofd mist. Verder bestaat het standbeeld uit zeven stukken.

Tempel
Het beeld werd ontdekt nabij de tempel waarin Amenhotep III na zijn dood herdacht werd. Van die tempel is weinig meer over: overstromingen en een enorme aardbeving troffen de tempel in 27 voor Christus waarschijnlijk hard. Het is aannemelijk dat de tempel één van de grootste tempels ooit was.

Bewaken
De ingangen van de tempel werden bewaakt door beelden: aan de oostkant door twee stenen farao’s, die er nog steeds staan. Ze worden ook wel de Kolossen van Memnon genoemd. Waarschijnlijk hielden nog twee beelden aan de noordelijke kant de wacht. Het gevonden beeld zou er daar één van zijn geweest. Dat maakt het ontdekte beeld ongeveer net zo oud als de tempel: zo’n 3400 jaar.

WIST U DAT…

…onlangs nog een beeld waarop Amenhotep III en een god sieren werd gevonden?

Nog een beeld
De archeologen hebben goede hoop ook het tweede beeld en het hoofd van het eerste beeld te vinden. Ze weten ongeveer waar ze moeten zoeken: in de jaren ’70 ontdekten twee Egyptologen het paar. Ze documenteerden het en verborgen de standbeelden weer onder het zand.

Amenhotep III
Er worden de laatste jaren enorm veel beelden van Amenhotep III gevonden. Waarom er zoveel kunst van deze heerser is, is onduidelijk. Wellicht was de farao ziek en liet hij daarom heel veel beelden maken als een offer aan de goden. De farao was de negende heerser van de achttiende dynastie en regeerde 38 jaar over Egypte. Het land was ten tijde van Amenhotep III (1390-1352 voor Christus) op een hoogtepunt beland als het gaat om welvaart en cultuur.

Het is de bedoeling dat het opgegraven beeld uiteindelijk helemaal gerestaureerd wordt en op de oude plaats wordt teruggezet. Hopelijk kan het tweede beeld volgend jaar volgen.

De rechten op de foto’s in dit artikel behoren toe aan MSA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd