Filmpje onthult wetenschap achter champagne

Komend weekend is het weer overal: champagne. Benieuwd naar de wetenschap achter die bubbels? Dat komt goed uit!

De American Chemical Society heeft namelijk een filmpje uitgebracht waarin de samenstelling van champagne helemaal uit de doeken wordt gedaan. U ontdekt hoe de bubbels in champagne belanden, hoe het komt dat ze erin blijven en nog veel meer.

Fermentatie
Champagne is eigenlijk een ‘gewone’ witte wijn. Het zijn de bubbels die de drank bijzonder maken. In beginsel is het drankje gewoon druivensap. Dankzij fermentatie wordt het een alcoholische drank. Door een tweede fermentatie komen de bubbels (koolstofdioxide) in de wijn.

Smaaksensatie
Naast de koolstofdioxide zijn in de champagne nog zo’n 600 chemische stofjes te vinden die de champagne van smaak voorzien. Wanneer de bubbels zich door het glas bewegen, slepen ze die chemische stofjes met zich mee. En zo ontstaat de smaaksensatie van de bubbels.

In het filmpje wordt het allemaal uitgebreid uit de doeken gedaan. Net als de herkomst van champagne en de beste manier om de bubbels in te schenken. Een aanrader voor de nieuwsgierige geest!

Bronmateriaal:
"A toast to the chemistry of Champagne" - Bythesizescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Anders Adermark (cc via Flickr.com).
Noot van de redactie: wij vinden het leuk als je een reactie plaatst! Het enige wat we vragen is dat je het beschaafd en on-topic houdt. Reacties die niet aan deze regels voldoen, worden verwijderd.