Dit futuristisch uitziend bolletje vangt microplastics in je wasmachine

En voorkomt zo dat ze in oppervlaktewater terechtkomen waar ze door vissen kunnen worden ingeslikt om daarna met vis en al weer op je bord te belanden.

Elke keer als je een wasje draait, zorg je er – wellicht onbewust – voor dat er microplastics in oppervlaktewater terechtkomen. Daar is weinig aan te doen: synthetische kleding bestaat uit miljoenen kleine vezels die doordat we de kleding dragen en verslijten afbreken en in de wasmachine worden weggespoeld. Je ziet er niets van: de vezels zijn piepklein (tussen de 3 en 60 micrometer). Maar ondanks dat zijn de vezels een groot probleem. Ze zijn namelijk lastig uit het water te filteren, waardoor ze gemakkelijk in oppervlaktewater terecht kunnen komen en door allerlei dieren kunnen worden opgeslokt. Die dieren kunnen daar ziek van worden – bijvoorbeeld doordat giftige stofjes die zich aan het plastic hebben gehecht in hun lichaam vrijkomen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat aardig wat van die microplastics vervolgens weer op ons bord belanden wanneer we organismen eten die leven in water vol met de piepkleine vezels.

Afbeelding: Rozalia Project.
Afbeelding: Rozalia Project.

Bolletje
Genoeg reden om die microvezels uit ons oppervlaktewater te weren. Maar hoe? Een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor schone oceanen – Rozalia Project – denkt een bijdrage te kunnen leveren. En wel met een futuristisch uitziend bolletje dat microvezels ‘vangt’. “Het werkt op vergelijkbare wijze als koraal en zee-anemonen,” vertelt Rachael Miller namens Rozalia Project aan Scientias.nl. “Het is ontworpen om de vezels te vangen, maar water door te laten.”

Door het bolletje gevangen vezels. Afbeelding: Rozalia Project.
Door het bolletje gevangen vezels. Afbeelding: Rozalia Project.
Invloed
Het bolletje vangt zo lang niet alle microvezels, maar dat doet niets af aan de impact die het kan hebben, vindt Miller. “Onze technologie vangt niet 100 procent, maar met tot wel 1900 vezels die per was van elk kledingstuk komen zetten, hebben we er vertrouwen in dat elk percentage dat we verzamelen van invloed is op de planeet.” Experimenten suggereren dat het bolletje miljoenen vezels per huishouden per jaar uit het water kan halen.

Voor de consument
Het bolletje is heus niet het enige initiatief dat de vervuiling van de oceanen tegen moet gaan. Maar het is wel één van de weinige initiatieven die door elke consument kunnen worden gebruikt. En dat is best bijzonder. “Tests suggereren dat als het bolletje maar door genoeg mensen gebruikt wordt, het één van de meest effectieve apparaatjes voor consumenten is om vervuiling van de oceaan te voorkomen,” vertelt Miller aan Scientias.nl.

Rozalia Project hoopt de bolletjes nog eind dit jaar op de markt te brengen. In eerste instantie alleen in de VS, maar kort daarna moet het bolletje ook Europa gaan veroveren.

Bronmateriaal

Interview met Rachael Miller (Rozalia Project)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd