Ganymedes heeft een gigantische ondergrondse oceaan

ganymedes

Ganymedes, de grootste maan van het zonnestelsel, heeft mogelijk een oceaan onder zijn oppervlak. Dit beweren wetenschappers naar aanleiding van observaties met de Hubble-ruimtetelescoop. De oceaan bevindt zich ruim 150 kilometer onder de korst van de maan van Jupiter.

Hoewel Ganymedes groter is dan de planeet Mercurius en de grote Saturnusmaan Titan, staan zijn broertjes Io en Europa vaker in de schijnwerpers. De maan Io lijkt net op een pizza en is vulkanisch zeer actief. Europa heeft een gigantische oceaan onder het oppervlak en is wellicht een broedplaats van (microscopisch) leven. Ganymedes lijkt op het eerste gezicht een vrij saaie, bekraterde maan.

Maar schijn bedriegt, zo blijkt nu. Ganymedes heeft als enige maan in het zonnestelsel een eigen magnetisch veld. Stel, een astronaut loopt over het oppervlak van Ganymedes, dan kan hij dus poollicht aanschouwen. Uit observaties met de Hubble-telescoop blijkt dat het poollicht heen en weer schommelt. Uit computermodellen blijkt dat de schommelbeweging veel groter zou moeten zijn. Waarom is dit niet zo? Volgens de onderzoekers komt dit door het water onder de 150 kilometer dikke korst van Ganymedes. Daar ontstaat een secundair magnetisch veld, dat het veld van Jupiter tegenwerkt, waardoor het schommelen van de poollichten niet zes, maar slechts twee graden is.

Wetenschappers vermoeden dat de oceaan honderd kilometer diep is. Als dit zo is, dan heeft Ganymedes de grootste oceaan van het zonnestelsel. De aardse oceanen zijn maximaal tien kilometer diep. De oceanen op Europa en Enceladus zijn niet veel dieper.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd