Geheime recept van Coca Cola gevonden

Wat zit er in Coca Cola? Het is één van de best bewaarde geheimen ter wereld. Het originele recept ligt in een kluis in de stad Atlanta en er zijn maar weinig mensen op de hoogte van de ingrediënten. Toch beweert het Amerikaanse radioprogramma This American Life het recept gevonden te hebben in een krant uit 1979. Broodje aap of is het verhaal waar?

De Atlanta Journal-Constitution plaatste op 18 februari 1979 een column met daarnaast een foto van een recept (grote foto). Wetenschappers zijn van mening dat de ingrediënten in de derde kolom (rechts van de vouw) het recept vormen. De ingrediënten onder de horizontale lijn maken deel uit van de mysterieuze 7x-formule. Boven de lijn zijn de overige ingrediënten te lezen.

Mengen
Toch is het zelfs met het recept nog moeilijk om Coca Cola te maken. “Er zijn slechts twee mensen die weten hoe de ingrediënten van de 7x-formule gemengd moeten worden”, laat historicus Mark Pendergrast weten.

Legende
Daarnaast is het geheime recept van Coca Cola deels een ‘urban legend’. “Iedereen met een chemisch laboratorium kan Coca Cola analyseren en zo het recept achterhalen”, vertelt Sicher, de uitgever van ‘Beverage Digest’. “Het verhaal van Coca Cola en de geheime formule is een prachtig verhaal, maar in werkelijkheid is het merk belangrijker dan de formule. Iedereen kan cola maken, maar geen enkel bedrijf heet ‘Coca Cola’.”

WIST U DAT…
…cola uw laptop weer kracht geeft?

Cocaïne
100 procent origineel zal Coca Cola overigens nooit meer worden. Vroeger zat er cocaïne in cola, omdat cocabladeren niet werden gedecocaïniseerd.

Bronmateriaal:

"A claim to Coke's original recipe, from AJC archives, causes stir" - AJC
"ORIGINAL RECIPE" - This American Life
 • Menno

  prachtige aanvulling op mijn woordenschat:

  gedecocaïniseerd

  dank u

  • Peter

   inderdaad een prachtige aanvulling:)

 • marieke

  Jammer van die decocïnisering. Het had een uitmuntend medicijn kunnen zijn tegen hoogteziekte en zwangerschapsmisselijkheid.

 • Peter

  Het recept van coca cola is eigenlijk een fabeltje. Elke chemicus kan achterhalen wat er precies inzit, en in welke hoeveelheden en verhoudingen. Maar indien ze op basis hiervan dezelfde cola op de markt zouden brengen, zou bijna niemand het als coca cola willen/kunnen herkennen….

 • Slapjanus

  Ik vraag me toch af hoe het smaakt met cocaine 😛

  • Hamster-007

   Try and find out. 😉

  • http://www.facebook.com/people/Job-Pieter-Tent/100001796003754 Job-Pieter Tent

   Voor de smaak zou ik het niet proberen… Dan krijgt de cola toch een bittere afdronk (om het maar zo te stellen)….
   Als je het voor het effect wilt proberen, moet je volgens mij toch een forse slok op hebben.
   De cocaïne is natuurlijk slechts in kleine getale aanwezig.
   Wil niet zeggen dat ik er ook niet nieuwsgierig naar ben… 😉

 • Ff

  Ik snap eigenlijk de reden voor dit bericht niet. De ingrediënten van cola zijn allang bekend, dus waarom de titel “Geheime recept Coca-cola” is bekend? De mengeling is nog steeds niet bekend, dus het gaat hier ook niet om de geheime mengeling… (?)

  • http://www.facebook.com/people/Job-Pieter-Tent/100001796003754 Job-Pieter Tent

   Het gaat toch alleen maar om die foto van het recept. Het is toch wel grappig dat iemand opeens met een oude foto uit een krant op de proppen komt. Voor de rest is het gewoon aangevuld met achtergrondinformatie.

 • Florent Huyghe

  reclame jongens meer niet.flor

 • Jan

  Mensen zeggen dat er mieren bloed zittten

  • kees

   Wat ga je liegen

 • Jan

  Is dat waar?

 • lol

  je weet het ingredieent 7x toch niet of wel?