Geheim van de allerlekkerste tomaten ontdekt

Er is hoop voor de matige tomaat uit de supermarkt. Wetenschappers hebben ontdekt hoe de natuur echt lekkere tomaten produceert.

“Een groot probleem met de moderne, commerciële tomaat is dat telers ervan niet betaald worden om een tomaat te kweken die goed smaakt,” vertelt onderzoeker Harry Klee in een persbericht. “Ze worden betaald voor het aantal tomaten dat ze in een doos stoppen.” Vandaar dat de smaak van de ‘commerciële’ tomaat (die op grote schaal gekweekt kan worden en goed bestand is tegen ziekten) ook in niets te vergelijken is met de smaak van de zogenoemde ‘heirloom tomaten’ (die nog een echte tomatensmaak hebben en niet op grote schaal worden gekweekt).

Florida
Onderzoekers van de universiteit van Florida vroegen zich af wat het geheim van de authentieke ‘heirloom tomaten’ was en of ze dat geheim wellicht over konden dragen op de ‘commerciële tomaat’. Dat juist wetenschappers uit Florida zich in deze kwestie vastbijten, is overigens niet heel verwonderlijk: Florida produceert jaarlijks voor honderden miljoenen dollars aan tomaten.

WIST U DAT…

…de tomaat omringd wordt door fabels en misleiding? Columnist Cees Mulder doet daar hier wat aan.

Onderzoek
De onderzoekers verzamelden 100 verschillende soorten tomaten en bestudeerden de mate waarin bepaalde stofjes in de verschillende soorten voorkwamen. Vervolgens organiseerden de wetenschappers een proeverij waarbij dertien groepen van honderd mensen de smaak van de verschillende soorten moesten beoordelen. De resultaten van die twee onderzoeken werden vervolgens naast elkaar gelegd. Grote vraag was natuurlijk welk stofje het meest in de lekkerste tomaten voorkwam.

Nut
En het onderzoek bleek zeker geen overbodige luxe te zijn, zo meldt het blad Current Biology. De stoffen die eerder als zeer belangrijk werden gezien, bleken dat nu opeens niet te zijn. En de stofjes die onbelangrijk leken, bleken juist heel belangrijk. Neem bijvoorbeeld het stofje ‘cis-3-hexenal’. Dit komt in veel tomaten voor en werd dus als zeer belangrijk gezien. Maar nu blijkt het geen enkele invloed te hebben op de smaak: een tomaat met meer ‘cis-3-hexenal’ werd niet direct als lekkerder gezien dan een tomaat met weinig ‘cis-3-hexenal’. En een onbelangrijk stofje als ‘geranial’ bleek opvallend vaak voor te komen in de lekkerste tomaten.

Nu duidelijk is welke stofjes een enorme bijdrage leveren aan ‘het lekkere karakter’ van de tomaat, gaan de onderzoekers uitzoeken hoe ze die stofjes over kunnen dragen op de ‘commerciële tomaat’. Maar het onderzoek heeft niet alleen invloed op de tomatenkwekerij. De onderzoekers hebben ook stofjes gevonden die tomaten zoeter maken, zonder dat er extra suiker aan toegevoegd wordt. Zo’n stofje is heel interessant voor de voedselindustrie, die suikers en kunstmatige zoetstoffen wellicht door de natuurlijke zoetstof kan vervangen.

Bronmateriaal

"UF researchers uncover nature’s secret recipe for a great-tasting tomato" - UFL.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door The Ewan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd