Gekapt regenwoud pas na 120 jaar weer de oude

Een gekapt regenwoud krijgt in Indonesië 35 jaar de tijd om zich te herstellen. Veel te kort, zo blijkt nu: het regenwoud heeft zeker 120 jaar nodig.

Dat schrijft onderzoeker Tyas Basuki van de universiteit Twente. Ze promoveerde vorige week op haar studie naar duurzaam bosbeheer.

CO2
Indonesië wil hout blijven kappen, zonder dat daarbij de hoeveelheid bomen in het land afneemt. Om dat te bewerkstelligen, moeten houthakkers een gekapt regenwoud 35 jaar de tijd geven om zich te herstellen. Die regel is er ook om de hoeveelheid CO2 die bomen in Indonesië opnemen stabiel te houden. Een boom haalt CO2 uit de lucht, maar wanneer een boom gekapt wordt, komt deze CO2 weer vrij. De Indonesische regering verwachtte dat een bos na 35 jaar weer evenveel koolstof zou opnemen als bij de kap was vrijgekomen. Maar Basuki laat zien dat dat niet helemaal klopt.

WIST U DAT…

…onlangs een natuurlijk Pompeï is ontdekt? Een 298 miljoen jaar oud bos, bedekt onder as.

Onderzoek
Ze baseert die conclusie onder meer op metingen van satellieten en metingen die ze zelf in het Indonesische bos uitvoerde. Tijdens het kapseizoen trok ze bijvoorbeeld de bossen in om te achterhalen hoeveel CO2 er vrijkwam.

Na 35 jaar is het bos weliswaar hersteld, maar de bomen nemen dan lang nog niet zoveel CO2 op. Basuki ontdekte dat de opslag van CO2 veel trager verloopt dan gedacht. Een bos blijkt pas na 120 jaar evenveel koolstof op te nemen als bij de kap is vrijgekomen.

Bronmateriaal

"Gekapt regenwoud Indonesië groeit trager terug dan verwacht" - UTwente.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Eko Prianto/CIFOR (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd