Gelukt! NASA blaast extra kamer voor ruimtestation op

Het internationale ruimtestation is een kamer rijker nu het NASA toch nog gelukt is om een opblaasbare ruimtemodule op te blazen.

Dit weekend ondernam NASA een tweede poging om BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) op te blazen. BEAM is een opblaasbare ruimtemodule die al sinds april aan het ISS vastzit, maar nog niet zijn volledige omvang had aangenomen. Daartoe moest de module nog worden opgeblazen. En afgelopen weekend is dat dus gelukt. Het ISS is met de opgeblazen ruimtemodule eraan in één klap acht procent groter geworden.

Een aantal foto's, gemaakt terwijl NASA BEAM opblies. Afbeelding: NASA.
Een aantal foto’s, gemaakt terwijl NASA BEAM opblies. Afbeelding: NASA.

Tweede poging
Eigenlijk stond het opblazen voor BEAM gepland voor afgelopen donderdag. Maar toen ging er iets mis: NASA voerde de druk in de ruimtemodule op, maar daarop namen de diameter en lengte van de module niet toe zoals gepland. Daarom brak NASA het opblazen van de ruimtemodule af. Na analyse van die eerste poging werd besloten afgelopen zaterdag nog een poging te wagen. En met succes dus.

Lek
De komende dagen zal gekeken worden of BEAM niet lekt. Een week later zal een astronaut dan voor het eerst voet zetten in de opblaasbare ruimtemodule.

Hier zie je het ISS met daaraan de volledig opgeblazen ruimtemodule. Afbeelding: NASA.
Hier zie je het ISS met daaraan de volledig opgeblazen ruimtemodule. Afbeelding: NASA.

Het is de bedoeling dat BEAM twee jaar aan het ISS vast blijft zitten. In die periode zal gekeken worden of de opblaasbare ruimtemodule bestand is tegen onder meer de extreme temperaturen in de ruimte, ruimteafval en straling van de zon. Als BEAM die test goed doorstaat, is het niet ondenkbaar dat opblaasbare ruimtemodules vaker zullen worden ingezet. Omdat ze heel weinig wegen is de lancering ervan relatief goedkoop.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd