Genoom van de spin voor de allereerste keer in kaart gebracht

spin

Voor het eerst hebben onderzoekers het genoom van de spin in kaart gebracht. En dat levert opvallende resultaten op. Zo blijken spinnen en mensen genetisch gezien het één en ander gemeen te hebben.

Deense en Chinese onderzoekers bestudeerden een tarantula en koepelspin (zie de afbeelding hierboven). “Het idee was dat we hun genen zouden vergelijken en zouden kijken of we op basis daarvan iets konden zeggen over wat een spin een spin maakt,” vertelt onderzoeker Kristian W. Sanggaard.

Wat maakt een spin tot een spin?
Maar dat viel nog tegen. De laatste voorouder die deze twee spinnen gemeen hadden, leefde zo’n 300 miljoen jaar geleden en anno 2014 zijn de genetische verschillen tussen de twee spinnen groot. “Maar we ontdekten een aantal genen – ongeveer twee tot driehonderd – die enkel in deze twee typen spinnen en niet in andere organismen zijn ontdekt,” vertelt onderzoeker Jesper Bechsgaard. “Het zijn genen die wellicht specifiek bij de spin horen.”

Overeenkomsten
De onderzoekers ontdekten ook dat er overeenkomsten zijn tussen het genoom van de mens en dat van de spin. “Dat is meer een wetenswaardigheid dan dat het biologisch gezien relevant is,” vertelt onderzoeker Jesper Bechsgaard aan Scientias.nl. “Het verwijst naar het feit dat de structuur van het genoom van de koepelspin sterk lijkt op het menselijk genoom.” Het is onder meer qua grootte vergelijkbaar en heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid genen. “Dit is tijdens eerder onderzoek waarbij het genoom van geleedpotingen in kaart werd gebracht niet naar voren gekomen, omdat zij doorgaans kleinere genomen en simpelere genstructuren hadden.” Maar we moeten de overeenkomsten wel in het juiste perspectief plaatsen. “We zijn nog steeds niet nauwer aan de spin verwant dan eerder het geval was: zo’n 600 miljoen jaar geleden deelden we een voorouder.”

Nu het genoom van de spin in kaart is gebracht, kunnen onderzoekers die ‘kaart’ in de toekomst gebruiken om onderzoek te doen naar verschillende functies van de spin. U moet dan bijvoorbeeld denken aan de productie van spinnenzijde. Spinnen staan bekend om hun web dat supersterk is, maar tegelijkertijd ook heel flexibel. Onderzoekers zouden graag weten hoe de spinnen dat materiaal maken. Ook zouden wetenschappers graag meer inzicht krijgen in het gif dat sommige spinnen gebruiken om hun prooi te doden of verlammen. Als we weten hoe de spin zijn draden en gif maakt, kunnen we dat proces wellicht nabootsen. De draden kunnen voor industriële toepassingen gebruikt worden. Het gif biedt wellicht mogelijkheden op het gebied van pesticiden.

Bronmateriaal

"Mapping the spider genome" - AU.dk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Gammelby / Aarhus University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd