Gevriesdroogde hond: hoe werkt het?

In Amerika gebeurt het regelmatig dat mensen hun dode huisdier vriesdrogen. Maar hoe werkt het precies? En waarom doen mensen dat?

Zo van een afstandje zien ze er eigenlijk nog heel levendig uit. Toch zijn de gevriesdroogde honden dat niet. Ze zijn dood, maar worden door het vriesdrogen zo goed geconserveerd dat het bijna eng is.

Voedsel
Vriesdrogen is niets nieuws: het wordt al jaren gebruikt. Bijvoorbeeld om voedsel te conserveren. Het is relatief eenvoudig. Voedsel wordt bevroren en de druk rondom het voedsel wordt teruggebracht. Het is een ideale manier om voedsel te conserveren. Doordat het water eruit wordt gehaald, wordt het voedsel lichter en is het langer te bewaren. Tegelijkertijd blijft de smaak wel behouden.

Huisdieren
In Amerika wordt de techniek echter niet alleen op voedsel toegepast. Ook dode huisdieren ondergaan het lot van vriesdrogen. Er zijn zelfs mensen die daar hun beroep van hebben gemaakt: dieren vriesdrogen. En ze zitten niet om werk verlegen. Mensen van alle rangen en standen kloppen aan om hun geliefde huisdier – van hele katten tot enkel de oren van de hond – te laten vriesdrogen.

Deze gevriesdroogde dieren zien er stuk voor stuk nog levendig uit. Foto: via Macstaxidermyandfreezedry.com


Film
Het fascineerde documentairemaakster Amy Finkel zo dat ze besloot er een film over te maken. Niet zozeer over het vriesdrogen zelf, maar over de redenen erachter. Want waarom laten mensen hun hond of kat vriesdrogen (een karweitje dat al snel zo’n 730 euro kost)? De film is nog niet af, maar een stukje is hieronder al te bezichtigen.

Hieruit blijkt dat veel huisdiereigenaren eigenlijk helemaal geen afscheid kunnen nemen. Vriesdrogen is dan een manier om dat uit te stellen of zelfs helemaal niet te doen. Blijkbaar is de confrontatie met een levensechte dode hond minder erg dan de confrontatie met een lege plek in huis.

Bronmateriaal:

"These Cute Dogs Are Not Alive—They Are Freeze-Dried" - Gizmodo.com
"Preserving Memories of Pets, and Then Some" - NYtimes.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Macstaxidermyandfreezedry.com).
 • Indigo

  Dat.. is echt creepy! :S

 • Jan

  Nee lijkt mij niks terwijl ik al heel mijn leven een dierenvriend ben.
  Heb altijd honden gehad,mijn eerste hond is zelfs op dezelfde dag als ik geboren.
  Zolang het al mogelijk is laat ik mijn honden cremeren,krijg die dan terug in een urn en zijn dan ook eigenlijk weer thuis.
  Want eerst liep bvb die hond staartzwaaiend door huis,had je er een hoop lol mee,belangrijk je kreeg een hele hoop liefde van zo`n dier.
  En met vriesdrogen krijg je eigenlijk een soort pop terug die je dan aan zit te halen.

 • Cindyveensma

  Iedereen moet zelf weten wat ze met hun overleden huisdier doen maar persoonlijk vind ik dit een beetje te ver gaan. Natuurlijk is het heel erg als je beste vriend dood gaat maar ik vind het egoistisch om hem zo bij je te houden ondanks dat het maar een buitenkant is. Op een gegeven moment moet je ze ook los laten en verder gaan met je leven.
  Straks gaan we onze ouders, broers, zussen en vrienden nog vriesdrogen omdat je ze niet kan missen. Beetje respectloos. En laten we eerlijk zijn….het is niet Basje, Moppie, Poes,…..meer.

 • Anoniem

  Al mijn huisdieren laat ik cremeren na hun dood, al met een aantal gedaan. Ik heb foto’s, filmpjes en herinneringen, dat is voor mij afdoende. Persoonlijk zou ik er juist diep treurig van worden als ik mijn ooit zo actieve huisdier ineens in een statische pose moet aanzien ergens in een hoekje van de kamer.

  • Nee die ander

   Zou mij ook verdrietig houden :(
   Ik zou het niet kunnen. Cremeren en uitstrooien is het enige wat dieren hun vrijheid geeft. Ze horen vrij te zijn. En wat nou als de baasjes zelf overlijden? Waar moeten de gedroogdvrie sde dieren dan naartoe? En ze zijn toch hopelijk niet ontleed? Heb beetje doorgespoeld. Ik zag wel een rendier dat was door gezaagd, daar kan ik echt niet tegen gatsie bah :'(

 • Liang

  Totaal respectloos om zo met je overleden huisdier om te gaan!