‘Gewelddadige beelden maken agressie acceptabel’

Gewelddadige beelden op televisie, in spelletjes en films geven agressie onder tieners een boost. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers. De wetenschappers ontdekten dat de gewelddadige beelden er mogelijk voor zorgden dat de proefpersonen in de leeftijd van 14 tot 17 jaar agressie meer aanvaardbaar vinden.

De onderzoekers lieten 22 jongens zestig gewelddadige scènes zien. De meeste scènes betroffen straatgevechten en gevechten waarbij er met de vuist gestompt werd. De reactie van de proefpersonen werd op diverse manieren gemeten. De jongens moesten bijvoorbeeld zelf aangeven of ze een scène gewelddadiger vonden dan die daarvoor werd vertoond. Daarnaast werden hun hersenen tijdens het kijken gescand. Elektroden op de vingers detecteerden de hoeveelheid zweet die vrijkwam: een signaal van emotionele reacties.

Gewenning?
Hoe langer de jongens naar de video’s met weinig of matig geweld keken, des te minder ze op het geweld reageerden. Sterker nog: naarmate de tijd verstreek reageerde het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor de emotionele reactie minder op het geweld.

Afgeremd
Onderzoeker Jordan Grafman concludeert op basis daarvan dat tieners door gewelddadige video’s geweld acceptabel gaan vinden. “Wanneer je vaak gewelddadige video’s kijkt dan word je als adolescent minder gevoelig voor geweld en accepteer je het meer en ben je ook sneller geneigd om agressief te worden, omdat de emotionele reactie die geassocieerd wordt met geweld wordt afgeremd.”

Niet iedereen is overtuigd van de resultaten. “Dit debat startte al voordat we geboren werden,” meent professor David Buckingham (hij was niet bij de studie betrokken). “Als we echt geïnteresseerd zijn in geweld en agressie dan moeten we niet de media de schuld geven voor alles wat niet deugt in deze wereld, maar kijken wat de motivatie achter het geweld en de agressie is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd