Gezondheidszorg: zo werkt het in 2050 #1

Wat kunt u allemaal verwachten als u in 2050 een ziekenhuis binnenstapt? We zetten enkele trends voor u op een rij.

Anno 2011 stappen we met ons polispasje het ziekenhuis binnen en nemen we plaats in de wachtkamer om vervolgens een diagnose te laten stellen of geopereerd te worden. Maar hoe gaat dat in 2050? Wetenschappers kijken graag vooruit en werken nu al aan futuristische technieken die tegen die tijd hoogstwaarschijnlijk de gewoonste zaak van de wereld zijn.

Organen bouwen
Een nier die aan vervanging toe is? Geen nood. Wachtlijsten zijn er niet meer in 2050. Organen worden namelijk gewoon ‘gekweekt’ en op bestelling afgeleverd. Wetenschappers nemen enkele cellen van de patiënt en maken er een functionerend orgaan van: de organen worden laag voor laag ‘geprint’. De experimenten zijn al in volle gang: zo is het onderzoekers reeds gelukt om uit enkele cellen een prima functionerende blaas te ‘bouwen’. Deze wordt vervolgens in de patiënt geplaatst. In de toekomst moeten ook bloedvaten, nieren en harten op deze manier tot stand komen.

Genoom in beeld
De gezondheidszorg wordt in 2050 een stuk persoonlijker. Elk mens is anders, dus waarom iedereen dezelfde medicijnen voorschrijven? Nu zijn die verschillen tussen mensen nog moeilijk vast te stellen, maar in de toekomst is het aannemelijk dat dat een stuk gemakkelijker gaat. Wetenschappers zijn reeds in staat om het genoom van mensen helemaal in kaart te brengen, maar dat is nog erg duur: ongeveer 40.000 euro per persoon. Bedrijven werken hard aan een betaalbare en snelle manier om het genoom in kaart te brengen. In de toekomst moet die prijs dan ook teruglopen naar 100 dollar en dat maakt het mogelijk om het genoom van iedereen in kaart te brengen. Zo kunnen ook eventuele genetische afwijken al vroeg worden gedetecteerd. En dat biedt kansen. Zo kan het genoom verraden dat iemand een verhoogd risico loopt op bijvoorbeeld Alzheimer en kan jaren voordat de ziekte verwacht wordt, al gestart worden met preventieve medicatie.

Stellen we straks een diagnose met behulp van onze telefoon? Foto: William Hook (cc via Flickr.com).
Lekker thuis
Nu gaan we nog naar de dokter wanneer we ons niet lekker voelen. Maar in 2050 zijn dokterbezoekjes zeldzaam geworden. Technologie maakt het ritje naar de huisarts overbodig. Apps en kleine handzame apparaatjes stellen ons in staat om deels zelf een diagnose te stellen. We nemen wat bloed af en laten een apparaatje thuis het bloed analyseren. De resultaten worden naar de huisarts gestuurd die zijn conclusies kan trekken en direct online een receptje of advies klaar kan zetten.

Doelbewuste vernietiging
Kanker is vandaag de dag een grote vijand. Het is aannemelijk dat we die tegen 2050 nog niet kwijt zijn. Maar de behandelmethodes zijn tegen die tijd al wel een stuk effectiever. Nanodeeltjes bieden hoop. Ze zijn – in combinatie met andere deeltjes – in staat om kanker op te sporen en te vernietigen. Gezonde cellen worden hierbij met rust gelaten. Dat vergroot de overlevingskansen van de patiënt flink.

Een longkankercel. Foto: Wellcome Images (cc via Flickr.com).

Nanorobot
Kleine dokters die onder uw huid kruipen. In de toekomst kunnen kleine robotjes wel eens de binnenkant van uw lichaam bestuderen. Ze kunnen simpelweg geïnjecteerd worden en op zoek gaan naar ziekten of medicijnen op de juiste plaats afgeven. De robots zijn piepklein: 0,1 tot 10 micrometer en er wordt al volop met geëxperimenteerd. Zo hebben onderzoekers de robotjes al over DNA laten wandelen.

Bovenstaande trends zijn nog maar een kleine greep uit de vele ontwikkelingen waar nu aan gewerkt wordt en die de wereld van 2050 gaan veranderen. Benieuwd naar meer van zulke trends? Volgende week nemen we er weer een aantal onder de loep in deel twee!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd