Google’s computerprogramma verslaat Europees go-kampioen

De mens is de afgelopen decennia op allerlei terreinen verslagen door kunstmatige intelligentie, zoals schaken en het spelprogramma Jeopardy. Nu blijkt dat de computer de mens ook te slim af is in het spel go.

Google heeft een eigen go-programma ontwikkeld, dat de Europees kampioen kan verslaan. Kampioen Fan Hui verloor alle vijf potjes van de kunstmatige intelligentie met de naam AlphaGo. Over twee maanden speelt AlphaGo tegen de huidige wereldkampioen.

Het nieuws is zuur voor Facebook. Gisteren maakte dit bedrijf bekend dat het ook een kunstmatige intelligentie heeft ontwikkeld die bijna goed genoeg was om de beste go-spelers te verslaan. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg moest later die dag erkennen dat Google momenteel net wat verder is met een succesvolle go-AI.

Go is een bekend oosters bordspel. Het bord bestaat uit 19 bij 19 lijnen, die 361 kruispunten vormen. Om de beurt mogen spelers een zwarte of witte steen op een leeg kruispunt plaatsen. Het doel van het spel is om gebieden van het bord te veroveren. Dit kan een speler doen door een gebied te omsingelen met stenen van de eigen kleur.

Voor een AI is het erg lastig om go te spelen. Zo kan een speler gemiddeld kiezen uit 200 stappen, terwijl er bij schaken slechts 20 stappen mogelijk zijn. Volgens het DeepMind-team van Google zijn er meer uitkomsten in go dan atomen in het universum. Het team maakte AlphaGo iedere dag iets slimmer. Zo analyseerde de software dertig miljoen zetten tijdens professionele go-games, waardoor het algoritme steeds beter werd. “Het leert welke patronen meestal goed zijn en welk slecht uitpakken”, zegt Demis Hassabis van DeepMind. “AlphaGo leerde dus zijn intuïtie te volgen.”

Oefening baart kunst, dus speelde AlphaGo vervolgens miljoenen potjes tegen zichzelf. Hassabis: “Iedere keer leerde de AI van zijn eigen fouten.” Google’s AlphaGo speelde 500 potjes tegen andere AI’s en won 499 keer.

De komst van een slim go-computerprogramma komt circa tien jaar eerder dan verwacht. De reden dat deze mijlpaal eerder is bereikt is omdat verschillende algoritmes op slimme wijze aan elkaar zijn geknoopt.

De technologie kan in de toekomst ingezet worden om de mens te helpen. Zo kan een kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld het behandelplan van een kankerpatiënt opstellen, waardoor doktoren niet zelf beslissingen hoeven te nemen. Sterker nog: misschien dat een arts in de toekomst helemaal niet meer nodig is, omdat een kunstmatige intelligentie zelf de operatie uitvoert met een robotarm.

Eén ding is zeker: er zal ooit een dag komen dat de computer slimmer is dan de mens. Zijn we daar al op voorbereid?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd