‘Graf van Nefertiti zit verstopt achter graf van Toetanchamon’

Eindelijk denken onderzoekers het graf van Nefertiti – de vrouw van de vader van Toetanchamon en beroemd om haar schoonheid – te hebben ontdekt.

Het graf van Nefertiti gaat schuil achter de grafkamer van Toetanchamon, zo beweert onderzoeker Nicholas Reeves in zijn paper. Hij baseert zich op foto’s gemaakt van de grafkamer van Toetanchamon. Op de foto’s pronken de rijkversierde muren die de laatste rustplaats van de beroemde farao omringen. Maar achter die schilderingen gaat veel meer schuil, zo stelt Reeves. Hij ontdekte in de schilderingen scheuren die suggereren dat onder het pleisterwerk zeker twee doorgangen schuilgaan die al sinds de oudheid niet meer zijn gebruikt.

Opslagkamer en meer
De ene doorgang leidt waarschijnlijk naar een opslagkamer, zo stelt Reeves. Maar achter de andere veronderstelde doorgang gaat mogelijk iets veel interessanters schuil: het graf van Nefertiti.

Vroegtijdig overlijden
Reeves stelt dat de tombe waarin Toetanchamon ten ruste werd gelegd oorspronkelijk alleen voor Nefertiti was bedoeld. Maar toen Toetanchamon op jonge leeftijd – zo’n tien jaar na de dood van Nefertiti – kwam te overlijden, zaten de oude Egyptenaren met de handen in het haar. Er was nog geen tombe beschikbaar voor de jonge farao. En daarom zou zijn besloten de tombe van Nefertiti opnieuw te openen en Toetanchamon hierin bij te zetten.

Mysteries
De hypothese van Reeves is bijzonder interessant en kan verschillende mysteries rond het graf van Toetanchamon oplossen. Zo zou deze kunnen verklaren waarom de tombe van Toetanchamon zo klein is: hij moest zijn tombe delen en wij hebben nog maar een klein stukje van de volledige tombe gezien. Ook zou de hypothese de opmerkelijke objecten in de grafkamer van Toetanchamon kunnen verklaren. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het niet om objecten gaat die speciaal voor Toetanchamon zijn gemaakt. Sommige objecten zouden zelfs voor een vrouw zijn vervaardigd. Reeves vermoedt dat het gaat om objecten die – eveneens vanwege de vroegtijdige dood van Toetanchamon – in eerste instantie bedoeld waren voor Nefertiti, maar uiteindelijk in de grafkamer van de jonge farao belandden. Verder kan de hypothese ook verklaren waarom de grafkamer van Toetanchamon zich aan de rechterkant van de toegangstunnel bevindt. Tombes van mannelijke farao’s bevinden zich doorgaans aan de linkerzijde, terwijl de tombes van de Egyptische koninginnen zich doorgaans aan de rechterzijde bevinden.

Onaangetast?
Als Reeves het bij het juiste eind heeft, is de grafkamer van Nefertiti wellicht nog onaangetast. Reeves stelt voor om zo snel mogelijk onderzoek te doen naar de muren van de grafkamer van Toetanchamon en vast te stellen of erachter wellicht een zeer belangrijke archeologische ontdekking schuilgaat.

Nefertiti leefde waarschijnlijk tussen 1370 en 1330 voor Christus en was getrouwd met Achnaton, de vader van Toetanchamon. Aangenomen wordt dat Nefertiti echter niet de moeder van Toetanchamon was. Nefertiti zou aan de zijde van haar man geregeerd hebben en na zijn overlijden mogelijk nog even alleen over Egypte hebben geregeerd alvorens Toetanchamon het stokje overnam.

Bronmateriaal

"The Burial of Nefertiti" - Academia.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ArtWithTammy / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd