Heeft Curiosity een continentale korst gevonden op Mars?

Het ChemCam-laserinstrument van NASA’s Curiosity-rover heeft enkele lichtgekleurde rotsen op Mars gevonden. Volgens wetenschappers is dit het eerste bewijs van een continentale korst op Mars.

Het oppervlak van de aarde bestaat uit een continentale korst (land) en een oceanische korst (onder water). De continentale korst wordt ook wel de continentale lithosfeer genoemd. Het grote verschil met de oceanische korst is dat een continentale lithosfeer dikker is, een lagere dichtheid heeft en veel ouder is.

Curiosity
Curiosity

“Lichtgekleurde kristallen hebben vaak een lagere dichtheid,” zegt Roger Wiens van het nationale laboratorium van Los Alamos. “Deze kristallen zijn in grote getallen aanwezig in stollingsgesteenten van continenten op aarde.”

Mars is een basaltachtige planeet met veel donkere stenen met een hoge dichtheid. Deze stenen vormen zich ook in de oceanische lithosfeer. De Curiosity-rover vond de lichtgekleurde stenen in de Gale-krater. Deze stenen zijn verrassend anders dan andere basaltachtige stenen op het oppervlak van de rode planeet. De lichte stenen bevatten veel veldspaat en een klein beetje kwarts. Ook de korst van de aarde bestaat voor een groot deel uit veldspaat, zoals kalium-aluminium, calcium-aluminium en natrium-aluminium silicaten.

De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Nature Geoscience.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd