Heeft de Antares-explosie gevolgen voor de crowdfundingtelescoop?

arxyd-100

Eergisteren explodeerde de Antares-raket van Orbital Sciences kort na de lancering. Hiermee ging ook de Arkyd-3 verloren: een prototype van de eerste private ruimtetelescoop. Wat voor gevolgen heeft dit voor de eerste crowdfundingtelescoop?

Planetary Resources kwam in 2012 met wereldnieuws. Het bedrijf wil de ruimte exploiteren. Stapsgewijs moet worden toegewerkt naar het moment waarop we planetoïden van nuttige grondstoffen als water, metalen en mineralen gaan ontdoen. De eerste stap was de lancering van Arkyd-3: een prototype dat moet bewijzen dat de technologie van de toekomstige private ruimtetelescoop (de Arkyd-100) naar behoren werkt en klaar is om toegepast te worden. Helaas ging de Arkyd-3 in rook op.

In een verklaring laat Planetary Resources weten dat er altijd rekening gehouden wordt met tegenslagen. “Daar passen we onze planning op aan”, vertelt Chris Lewicki van Planetary Resources. “Daarom werken we nu hard aan de Arkyd-6, die in het derde kwartaal van 2015 gelanceerd wordt. We hebben veel geleerd van de ontwikkeling van de A3 en nemen dit mee in het ontwerp van de A6.”

“Het zal een lange weg zijn voordat we de eerste asteroïden gaan delven, maar dat betekent dat we ook verwachten dat niet alles perfect zal gaan”, vervolgt Lewicki. “We waarderen alle steunbetuigingen die we hebben ontvangen. We willen iedereen er aan herinneren dat A3 slechts een robot was. We kunnen er meer bouwen en dat gaan we ook doen!”

Als alles meezit wordt de Arkyd-100 binnen enkele jaren gelanceerd. In totaal doneerden meer dan 17.000 mensen anderhalf miljoen dollar om de crowdfundingtelescoop te realiseren.

Bronmateriaal

"Live to fly another day!" - Planetary Resources

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd