Hersenactiviteit verraadt hoe boeiend u iets vindt

Wetenschappers tonen aan dat onze hersenactiviteit kan verraden hoe boeiend we iets werkelijk vinden. En dat biedt mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor neuromarketing.

De onderzoekers verzamelden 20 proefpersonen en lieten de mensen de film ‘Bang! You’re Dead‘ van Alfred Hitchcock en ‘The Good, the Bad and the Ugly‘ van Sergio Leone zien. Terwijl de proefpersonen naar de films keken, werd de hersenactiviteit gemeten.

Experiment
Visuele en auditieve prikkels die ervoor zorgen dat mensen emotioneel reageerden of zich heel betrokken voelden bij het verhaal, kunnen in verband worden gebracht met bepaalde patronen in de hersenactiviteit. In andere worden: door naar de hersenactiviteit te kijken, konden de onderzoekers vaststellen in welke mate mensen onder meer bij het verhaal betrokken waren. De scans lieten zien dat mensen op drie verschillende momenten in de film enorm betrokken waren. Het ging om momenten met hele sterke beelden (bijvoorbeeld een close-up van het geweer in ‘Bang! You’re Dead‘), maar ook om momenten met onheilspellende muziek.

De hersenactiviteit op verschillende momenten tijdens de film ‘Bang! You’re Dead’.
Nog een keer
Wanneer mensen een film voor de tweede keer keken, was lastiger uit de hersenactiviteit af te lezen of ze zich betrokken voelden. En dat gold ook wanneer ze de beelden door elkaar heen gepresenteerd kregen en er dus geen duidelijke verhaallijn inzat.

De onderzoekers hebben daarmee vastgesteld dat de hersenactiviteit kan verraden hoe mensen prikkels ervaren. En dat is nuttige informatie, zo stellen ze. Zo kan het onderzoek wel eens implicaties hebben voor neuromarketing. “Adverteerders willen heel graag weten waar en wanneer een advertentie boeiend is,” stelt onderzoeker Lucas C. Parra. “De mogelijkheid om te meten hoe boeiend iets is, is geweldig, omdat het een objectieve manier is om informatie te verzamelen,” voegt onderzoeker Jasek Dmochowski toe.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd