Het is weer zover: de mooiste sterrenregen van het jaar dient zich aan!

perseiden

De gemiddelde Nederlander associeert augustus met vakantie. De liefhebber van vallende sterren denkt bij augustus echter direct aan de mooiste sterrenregen van het jaar: de Perseïden. De komende week zijn er – bij helder weer – vele meteoren te zien: tot wel honderd per uur!

Het hoogtepunt van de meteorenzwerm staat gepland voor maandag 12 augustus. In de nacht van maandag op dinsdag kunt u gemiddeld elke minuut wel een vallende ster waarnemen. Maar in aanloop daar naartoe zijn ook al genoeg vallende sterren te zien.

Maan
Tenminste: als de omstandigheden goed zijn. En met die omstandigheden bedoelen we twee dingen: de maan en het weer. Aan de maan zal het dit jaar zeker niet liggen. Op 6 augustus is het nieuwe maan. Dat betekent dat de maan op 12 augustus slechts een klein sikkeltje aan de hemel vormt. Dus is er vrij weinig maanlicht en zijn de meteoren goed te zien. Dan het weer: vooralsnog ziet het er aardig uit. Maar: maandag 12 augustus is naar meteorologische maatstaven natuurlijk nog ver weg.

Vuurbollen

Wist u dat recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat de Perseïden van alle jaarlijks terugkerende sterrenregens de meeste vuurbollen produceren?

Geen vallende sterren
De Perseïden is een meteorenzwerm die elk jaar in augustus van zich laat spreken. We hebben de meteorenzwerm te danken aan de komeet Swift-Tuttle. Deze heeft een spoor van gruis en stof achtergelaten en één keer per jaar beweegt de aarde door dat spoor heen. De stofdeeltjes en hele fijne steentjes komen dan met grote snelheid de dampkring binnenzetten. Daarbij worden de deeltjes, maar ook de lucht eromheen flink verhit. De lucht gaat daarop gloeien en dat zien wij als een streepje licht aan de hemel. In de volksmond wordt het streepje licht ook wel aangeduid als ‘vallende ster’, maar die term is misleidend. Het verschijnsel heeft immers niets met sterren te maken.

Om de Perseïden goed te kunnen zien, kunt u het beste een plekje met weinig lichtvervuiling opzoeken. Richt uw blik vervolgens op het sterrenbeeld Perseus (zie de afbeelding hierboven). Hier lijken de meteoren namelijk vandaan te komen.

Bronmateriaal

"Vallende sterren in augustus" - Astronomie.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Stichting de Koepel.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd