Hoe een eiland dat niet bestaat toch op alle kaarten belandde

Even was het vorige week wereldnieuws: wetenschappers hadden ontdekt dat een eiland dat wel op alle kaarten (waaronder Google Earth) pronkte, helemaal niet bestond. Maar hoe kan zo’n eiland ooit op de kaarten zijn gekomen? Het Auckland Museum dook in het archief en komt met een antwoord.

Wetenschappers van de universiteit van Sydney deden hun ontdekking kort geleden tijdens een onderzoek op de Stille Oceaan. Tot hun stomme verbazing konden ze gewoon varen op de plek waar zich volgens de kaarten een eiland bevond. Sterker nog: met een waterdiepte van 1400 meter was er zelfs geen spoor van het zogenaamde Sandy Island te vinden. “Er was geen eiland in dit gebied, dus kaarten wereldwijd – inclusief Google Earth – moeten worden aangepast,” concludeerde onderzoeker Maria Seton.

Archieven
Maar hoe is het eiland ooit überhaupt op al die kaarten terechtgekomen? De onderzoekers moesten het antwoord schuldig blijven. Maar Greg Meylan van het Auckland Museum weigerde zich zomaar bij het mysterie neer te leggen. Hij dook de archieven in om meer over het niet bestaande eiland te ontdekken.

Sandy Island op een oude kaart. Foto: Auckland Museum.

Voetnoot
Zo ontdekte Meylan dat het eiland in 1876 ontdekt werd en op de kaart belandde. Maar de kaart gaat vergezeld door een voetnoot. Namelijk: “Voorzichtigheid is geboden wanneer men navigeert tussen de laag liggende eilanden van de Stille Oceaan. De algemene details zijn verzameld tijdens reizen van verschillende navigatoren over een periode van vele jaren. De relatieve positie van veel gevaren, kan daardoor niet exact worden vastgesteld”.

Ook blijkt het niet-bestaande eiland op heel veel kaarten te staan, maar lang niet op elke zeekaart te pronken. Of het eiland ooit echt bestaan heeft? Misschien op een iets andere plek? Daar kan ook het museum geen antwoord op geven. Maar de waarnemingen van verschillende navigatoren, over een periode van meerdere jaren kan wel verklaren waarom er in oude kaarten – waar weer andere kaarten op gebaseerd zijn – foutjes kropen.

Bronmateriaal

"When is an island not an island?" - Sydney.edu.au
"The mystery of an island that isn’t there" - Aucklandmuseum.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Auckland Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd