Hoe weet een plant dat het lekker weer is?

Sommige planten gaan bloeien zodra de temperaturen stijgen. Maar hoe weet een plant dat het moment daar is? Wetenschappers zijn eruit!

Wanneer planten gaan bloeien, wordt voor een belangrijk deel bepaald door florigen: een molecuul. Wetenschappers weten al een tijdje hoe dit molecuul ervoor zorgt dat planten wanneer de dagen langer worden, gaan bloeien. Maar er zijn ook planten waarbij niet de lengte van de dag, maar de temperatuur bepalend is voor het moment waarop zij gaan bloeien. Hoe florigen deze planten precies aan het bloeien kreeg, bleef onduidelijk.

PIF4
Maar daar brengen onderzoekers van het John Innes Centre nu verandering in. Zij ontdekten dat het gen PIF4 hierbij een cruciale rol speelt. Dit gen activeert een reeks stofwisselingsprocessen die er uiteindelijk voor zorgt dat de plant gaat bloeien. Maar alleen als het warmer is, kan dit gen handelen en zich aan het florigen-gen binden, zo is in het blad Nature te lezen.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs ook al de biologische klok van planten hebben ontdekt?

Vroege lente
Het onderzoek verklaart hoe een groene tuin na enkele warme dagen spontaan in een bloementuin kan veranderen. Ook verklaart het waarom veel planten door toedoen van klimaatverandering vroeger gaan bloeien. De onderzoekers noemen het opvallend dat temperatuur alleen zo’n grote invloed kan uitoefenen op het moment waarop planten gaan bloeien.

Het onderzoek is heel nuttig, zo benadrukken de onderzoekers. Duidelijk is nu hoe er op moleculair niveau voor gezorgd wordt dat planten gaan bloeien. Die wetenschap kan gebruikt worden om planten te ontwikkelen die hogere temperaturen beter kunnen doorstaan en dus in de toekomst – waarin het naar verwachting warmer wordt – een grotere kans hebben om te overleven.

Bronmateriaal

"Why spring is blooming marvellous (and climate change makes it earlier)" - Jic.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah Macmillan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd