Hogere klasse geneigd tot onethisch gedrag

Nieuw onderzoek bewijst dat de hogere klasse zich sneller onethisch gedraagt. De oorzaak? Hebzucht.

Het onderzoek van wetenschappers van UC Berkeley liegt er niet om. Middels verschillende experimenten tonen de onderzoekers aan dat mensen uit de hogere klasse sneller valsspelen, liegen en ander onethisch gedrag vertonen.

Experimenten
De onderzoekers verzamelden 1000 mensen. Eerst werd de sociale klasse van de mensen vastgesteld. Enquêtes moesten vervolgens helpen achterhalen hoe de mensen tegen hebzucht en onethisch gedrag aankeken. Daarna kon het onderzoek echt beginnen.

Rijgedrag
Tijdens een veldonderzoek bestudeerden de onderzoekers het rijgedrag van de proefpersonen. Ze ontdekten dat mensen uit de hogere klasse maar liefst vier keer vaker andere chauffeurs afsneden en drie keer vaker een voetganger beletten om middels het zebrapad over te steken.

WIST U DAT…
…mannen meer geld spenderen als de vrouwen schaars zijn?

Nog meer experimenten
In een ander experiment moesten de proefpersonen met een sollicitant onderhandelen over een salaris. De proefpersonen kregen te horen dat de sollicitant op zoek was naar een werkgever waar hij jaren bij kon blijven. Ook kregen ze te horen dat de baan die zij in de aanbieding hadden maar voor korte tijd was en dat ze dat best aan de sollicitant mochten vertellen. De mensen uit de hogere klasse lieten die informatie opvallend vaak achter. In een ander experiment waarin een spel werd gespeeld, speelden de mensen uit de hogere klasse vaker vals, zo is in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences te lezen.

Hebzucht
Daarmee leek wel vast te staan dat mensen uit een hogere klasse sneller geneigd zijn tot onethisch gedrag. Maar hoe kwam dat? Ook dat zochten de onderzoekers uit. In een laatste experiment lieten ze proefpersonen eerst nadenken over de voordelen van hebzucht. Daarna kregen de proefpersonen onethische scenario’s voorgelegd waarin hebzucht een rol speelde. Bijvoorbeeld: stelen van geld, steekpenningen aannemen, enzovoort. De proefpersonen moesten vervolgens beoordelen in hoeverre zij zichzelf ook schuldig zouden willen maken aan dit gedrag. Opvallend genoeg was de lagere klasse nu net zo bereid als de hogere klasse om onethisch gedrag te vertonen. En dat nadat ze daarvoor enkel even hadden nagedacht over de voordelen van hebzucht.

De onderzoekers concluderen dan ook dat hebzucht een belangrijke drijfveer voor onethisch gedrag is. “De toename in onethische neigingen van de hogere klasse ontstaat deels doordat zij positiever tegenover hebzucht staan,” concludeert onderzoeker Paul Piff in een persbericht. Het onderzoek is bedoeld om de verbanden tussen sociaal-economische klassen en emoties en gedrag bloot te leggen. Uit de studie blijkt wel dat tot een klasse behoren tot bepaalde patronen kan leiden (hebzucht, onethisch gedrag). De uitdaging is natuurlijk om door dit soort onderzoeken manieren te vinden om dergelijke patronen te doorbreken en – zeker in tijden van recessie – spanningen tussen verschillende klassen te voorkomen.

Bronmateriaal:

"Upper class more likely to be scofflaws due to greed, study finds" - Berkeley.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door liz west (cc via Flickr.com).
 • http://twitter.com/Reimzter Reimer van der Woude

  Asociale mensen verdienen ook het meest, dus wellicht is het andersom.

 • Arendsoog

  Kabinet Rutten is het bewijs.Daarvoor hoef je geen wetenschapper te zijn omdat te konstateren.

 • h v/d heuvel

  Niks nieuws, had ik al jaaren door!!! Machtsmisbruik en hebzucht!KPN is een goed voorbeeld!

 • Bart

  Hogere klasse betekend rijker? Je wordt sneller rijk als je hebzuchtig bent. Eigenlijk heel logisch. Ik snap eigenlijk niet hoe ze het inschoppen een zo duidelijk open deur gefinanciert hebben gekregen.

 • WesternProphit

  Onethisch gedrag? LMAO, maar dan met een héél zuur gezicht…
  Want wij hebben Banksparen!

  Banken vertellen u niet dat de Bankspaarhypotheek de maatschappij ONNODIG het dubbele kost t.o.v. een lineaire hypotheek! De banken kloppen uw belastingcenten uit uw staatszak en presenteren u dit als voordeel. De Bankspaarhypotheek gecombineerd met HRA is twee sigaren uit de dozen van uw buurman en die van uw staat. U geeft er één aan uzelf en één aan de bank. De buurman die ook een Bankspaarhypotheek met HRA heeft, neemt ook twee sigaren. Één uit uw doos, één uit die van uw staat en geeft zichzelf één sigaar en één aan de bank. De staatssigarendoos die is gevuld door beide buurmannen zelf! U verbrandt elkaars sigaren terwijl u er twee weggeeft aan de bank!

  Banksparen zorgt er voor dat de gehele maatschappij onder een steeds grotere rentedruk komt te staan. U betaald ONNODIGE rente. Het HRA stelsel is een turbo op de winst van de banken. Dit is één van de verklaringen van de megawinsten en de megabonussen van bankiers terwijl alles achteruit holt. Dit maakt mensen ONNODIG kwaad en zorgt voor ONNODIGE maatschappelijke spanningen en botsingen. HRA toepassen op een Bankspaarhypotheek is immoreel en maatschappijontwrichtend. De toepassing van HRA op de Bankspaarhypotheek is SUBVERSIEF. De Bankspaarhypotheek is de SUBVERSIEHYPOTHEEK!

  De extra rentedruk die de BankspaarHypotheek veroorzaakt, daar blijf je van af! Van de daaruit volgende megawinsten en bonussen van de banken, daar blijf je van af! Dat dit maatschappelijke wrijving en conflict veroorzaakt, daar blijf je van af! Wilders werkt voor de bankiers, want de HRA daar blijf je van af!
  Herstel plan: Een rechtvaardige HRA die leidt tot hypotheekbeschikbaarheid èn aflossingen vooral voor de kleinere inkomens. Een HRA onbeschikbaar voor hoge inkomens en kapitaalkrachtigen. Niet een HRA die leidt tot hogere rentelasten, permanente rentelasten en megawinsten.