Hollandse glorie in eerste tussenklassement van World Solar Challenge

zonnewagen

Na de eerste dag van de World Solar Challenge schitteren diverse Nederlandse teams in de top drie van de tussenklassementen. Nuon Solar Team staat in het Challenger-tussenklassement op één, op de voet gevolgd door Solar Team Twente. En in het Cruiser-klassement staat de Hollandse gezinszonnewegen Stella van Solar Team Eindhoven op een verdiende eerste plaats.

Tijdens de World Solar Challenge komen studenten van over de hele wereld met hun zelfgebouwde auto’s die rijden op zonne-energie samen in Australië. Ze laten daar zien waartoe hun auto’s in staat zijn door om en nabij de 3000 kilometer af te leggen in de Australische outback. De auto die tijdens die lange reis het meest efficiënt met de zonne-energie om weet te gaan, wint.

Prachtige start
Ook Nederland is goed vertegenwoordigd: studententeams van diverse universiteiten zijn naar Down Under afgereisd om in actie te komen. En met succes, zo blijkt na een eerste dagje rijden. Het Nuon Solar Team (TU Delft) voert op het moment het tussenklassement in de Challenger-competitie aan. “Onze strategie heeft gewerkt,” vertelt Sjoerd Moorman, namens Nuon Solar Team. “Rustig kwalificeren, uitgaan van onze eigen teamkracht en de kwaliteiten van Nuna7 (hun zonne-auto, red.). De eerste positie na dag één is een prachtige start van deze editie.” Maar de wedstrijd is zeker nog niet gewonnen. “Het wordt nog spannend de komende dagen, want ook titelverdediger Tokai heeft een enorme sprong gemaakt: van plek 20 naar plek 3.”

De om en nabij 3000 kilometer lange reis door Australië. Afbeelding: World Solar Challenge.
De om en nabij 3000 kilometer lange reis door Australië. Afbeelding: World Solar Challenge.

Cruiser
Het Nuon Solar Team wordt op de voet gevolgd door Solar Team Twente. Zij schitteren beide in de Challenger-competitie. Hierbij draait alles om auto’s die gebouwd zijn om efficiënt met energie om te gaan. Ze hoeven niet comfortabel of praktisch te zijn. Maar ook in de Cruiser-competitie – bedoeld voor auto’s die juist wel praktisch moeten zijn en die uiteindelijk beoordeeld worden op: de tijd die ze nodig hebben om de duizenden kilometers af te leggen, het aantal kilo’s dat ze meesjouwen, energieverbruik en in hoeverre ze werkelijk praktisch zijn – is er ruimte voor Nederlands succes. De gezinszonneauto van Solar Team Eindhoven staat hier op de eerste plaats. En daarmee maken ze hun eigen verwachtingen vooralsnog waar. “Op basis van de ontwerpen van de auto’s die er nu zijn en de doelen die wij hebben gesteld, verwachten we een geduchte tegenstander te zijn en waarschijnlijk hoog in het klassement te eindigen,” vertelde Juliette van der Lof Scientias.nl eind vorig jaar.

Of de teams hun kopposities vast weten te houden? Dat weten we volgend weekend. Zondag loopt de World Solar Challenge 2013 namelijk op zijn einde.

Bronmateriaal

"World Solar Challenge" - Worldsolarchallenge.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J. Lousberg / Nuon Solar Team (via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd