Hoofdgerecht van televisiekok vaak ongezonder dan kant-en-klaar maaltijd

jamie oliver

Hebt u u ook al zitten verlekkeren aan de recepten van Jamie Oliver of Nigella Lawson voor deze kerst? Het ziet er allemaal even heerlijk en gezond uit. Maar schijn bedriegt: lekker is het vaak wel, maar gezond: nee, dat lang niet altijd.

Dat schrijven wetenschappers in het blad British Medical Journal. Ze baseren hun studie op een uitgebreid onderzoek waarin ze de voedingswaarde van recepten van televisiekoks vergeleken met die van kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt. Ook werd gekeken hoe deze voedingswaarden zich verhielden ten opzichte van richtlijnen omtrent dieet die zijn uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoofdgerecht
Voor hun studie selecteerden de onderzoeker 100 hoofdgerechten uit vijf bestsellers: 30 Minute Meals en Ministry of Food van Jamie Oliver, Baking Made Easy van Lorraine Pascale, River Cottage Everyday van Hugh Fearnley-Whittingstall en Kitchen van Nigella Lawson. Ook verzamelden ze 100 kant-en-klaar maaltijden van het eigen merk van de drie grootste Engelse supermarktketens.

WIST U DAT…

…consumenten minder eten in een fastfoodtent met gedimde lichten?

Ongezonder
Geen enkel recept en geen enkele kant-en-klaar maaltijd voldeed aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, zo schrijven de onderzoekers. Beide soorten maaltijden bevatten heel veel eiwitten, vet, verzadigd vet en zout, weinig koolhydraten en een hoeveelheid suiker die binnen de perken viel. Verrassend genoeg waren de recepten van de televisiekoks over het algemeen toch minder gezond dan de kant-en-klaar maaltijden: ze bevatten significant meer energie, eiwitten, vet, verzadigd vet en aanzienlijk minder vezels per portie dan de kant-en-klaar maaltijden. “De recepten lijken op meerdere punten minder gezond dan de kant-en-klaar maaltijden,” concluderen de onderzoekers.

Zelf aan de slag
Wie echt het maximale uit zijn of haar dieet wil halen, doet er dan ook goed aan om de kant-en-klaar maaltijden en recepten van (Engelse) televisiekoks te laten liggen en in plaats daarvan zelf met uitgebalanceerde recepten en verse ingrediënten aan de slag te gaan.

Ook lijkt het de onderzoekers een goed idee als in de receptenboeken van de televisiekoks voortaan aandacht wordt besteed aan de voedingswaarde van hun gerechten. Ook zouden televisiekoks zich eens kritisch over hun gerechten moeten buigen en ze gezonder kunnen maken: met hun invloed kunnen ze zo mensen wellicht bewegen om ook gezonder te gaan eten.

Bronmateriaal

"Popular TV chef recipes “less healthy” than supermarket ready meals" - BMJ.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Scandic Hotels (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd