Hubble maakt zijn meest kleurrijke kiekje van ver heelal

heelal1

Hubble heeft een foto gemaakt van het verre heelal. Dit keer in zichtbaar, nabij-infrarood en infrarood licht. En daarmee gaat de foto de boeken in als het kleurrijkste kiekje van het verre heelal dat ooit door de telescoop gemaakt is.

Het is niet voor het eerst dat Hubble een kiekje maakt van het verre heelal. Het Hubble Ultra Deep Field werd eerder al in zichtbaar licht en nabij-infrarood licht gekiekt. Wat wel nieuw is, is dat onderzoekers daar nu ultraviolet licht aan hebben toegevoegd, waardoor de foto aan kleuren wint.

Stervorming
Het levert niet alleen een mooi plaatje, maar ook een schat aan informatie op. Eerder bestudeerden onderzoekers al de stervorming in nabije sterrenstelsels en in de meest verre sterrenstelsels. Maar over de periode ertussen – we hebben het dan over sterrenstelsels op vijf tot tien miljard lichtjaar afstand – was weinig bekend. En laat dat nu net de periode zijn waarin de meeste sterren ontstonden.

De basisschoolkinderen
De beelden in ultraviolet brengen daar verandering in. Het ultraviolette licht is afkomstig van de heetste, grootste en jongste sterren. “Het gebrek aan informatie over ultraviolet licht maakt het bestuderen van sterrenstelsels in het verre heelal vergelijkbaar met het bestuderen van de historie van een familie zonder iets te weten over de basisschoolkinderen,” stelt onderzoeker Harry Teplitz. Door beelden te bestuderen waarop ook ultraviolet licht een rol speelt, kunnen onderzoekers achterhalen welke sterrenstelsels sterren vormen en waar in die stelsels die sterren precies ontstaan.

Op de foto zien we een klein stukje van het verre heelal. Het gaat om een gebied in het sterrenbeeld Fornax. Op de foto pronken ongeveer 10.000 sterrenstelsels. Door diep in het heelal te turen, gunt Hubble ons een kijkje in het verleden: het kiekje gaat terug tot enkel honderden miljoenen jaren na de oerknal.

Bronmateriaal

"Hubble Team Unveils Most Colorful View of Universe Captured by Space Telescope" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / H. Teplitz / M. Rafelski (IPAC / Caltech) / A. Koekemoer (STScI) / R. Windhorst (Arizona State University) / Z. Levay (STScI).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd