iPhone-gebruiker antwoordt eerlijker via sms

Wilt u iemand een gevoelige vraag stellen? Doe het via sms. De kans is dan namelijk groter dat u een eerlijk antwoord krijgt.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Michigan. “De eerste resultaten van ons onderzoek suggereren dat mensen sterker geneigd zijn om gevoelige informatie via sms te verschaffen dan tijdens een interview,” vertelt onderzoeker Fred Conrad.

iPhone
De onderzoekers verzamelden 600 mensen die in het bezit waren van een iPhone. De onderzoekers wilden weten welke factoren invloed hadden op de antwoorden die de proefpersonen in reactie op hun vraag gaven. Bijvoorbeeld: maakt het uit of een persoon of een computer de vragen stelt? Of maakt het uit of de vragen via de telefoon of sms worden gesteld? En welke invloed heeft de aanwezigheid van andere mensen op de antwoorden? En hoe antwoorden mensen als ze aan het multitasken zijn?

WIST U DAT…

…de telefoon van de toekomst wellicht door muren kan kijken?

Resultaten
Het onderzoek levert enkele opvallende resultaten op. Zo bleken mensen bepaalde vragen via sms eerlijker te beantwoorden. “Het lijkt erop dat sms’en de neiging van mensen om de waarheid te verbergen of zichzelf beter voor te doen dan ze zijn, beperkt.” Zo gaven de proefpersonen via sms een veel eerlijker antwoord op vragen als: ‘hoe vaak ga je in een gemiddelde week naar de sportschool?’ en ‘hoe vaak heb je de afgelopen 30 dagen tijdens één gelegenheid vijf of meer drankjes op?’. Zelfs wanneer mensen tijdens het sms’en werden afgeleid of wanneer ze wisten dat de vraag via de sms door een echte persoon (en dus niet door een computer) werd gesteld, gaven ze nog eerlijker antwoord. En dat is verrassend. Want de antwoorden die mensen via sms geven, lekken toch gemakkelijker uit dan gesproken woorden. De sms’jes blijven namelijk bewaard en de kans dat iemand anders de antwoorden ziet, is aanwezig.

Mensen die de vraag 'hoeveel liedjes staan er op uw iPhone' via sms beantwoordden, waren veel accurater en rondden het antwoord veel minder vaak af. Afbeelding: University of Michigan.
Accuraat
Ook bleken mensen bij het beantwoorden van vragen per sms accurater te zijn. Zo kregen de proefpersonen vragen voorgelegd als: ‘hoeveel films heb je de laatste maand gekeken’ of ‘hoeveel liedjes staan er op je iPhone?’. De mensen die die vraag per sms beantwoordden, rondden veel minder vaak af. “We denken dat mensen preciezere antwoorden geven, omdat er niet zo’n tijdsdruk is als tijdens een telefonisch interview. Mensen hebben daardoor meer tijd om tot een accurater antwoord te komen.”

De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om te weten hoe de wijze van communicatie – in dit geval: sms’en – de communicatie van mensen beïnvloedt. Zeker omdat wereldwijd steeds vaker met behulp van korte tekstberichtjes wordt gecommuniceerd. De wetenschappers presenteerden hun resultaten tijdens een bijeenkomst van de American Association for Public Opinion Research.

Bronmateriaal

"OMG! Texting ups truthfulness, new iPhone study suggests" - Umich.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Casimiro Zmtih (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd