Kaartenmakers overdrijven smeltend Groenland

Vorige week haalde de Times Atlas de kranten, omdat deze Groenland deels ‘naakt’ afbeeldde. Wetenschappers zijn boos.

Volgens de atlas is Groenland in twaalf jaar tijd vijftien procent van het ijs kwijtgeraakt. Daardoor is een gebied ter grootte van Engeland en Ierland op dit moment groen in plaats van wit.

Overdreven
En dat is schromelijk overdreven, zo stellen wetenschappers. De ijskap smelt, maar niet zo snel als The Times Comprehensive Atlas of the World ons wil doen geloven. “Als vijftien procent van het ijs verdwenen zou zijn dan zou de zeespiegel met een meter zijn gestegen,” stelt onderzoeker Liz Morris. “Dat is overduidelijk niet het geval.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs foto’s maakten die duidelijk laten zien hoe snel gletsjers zich terugtrekken?

150 keer
De in de atlas vertoonde vijftien procent is 150 keer groter dan in werkelijkheid het geval is. Hoe de kaartenmakers zo de fout in konden gaan, is onduidelijk. Mogelijk hebben de cartografen de dikte van het ijs in plaats van de actuele hoogte van het ijs gemeten. Of ze hebben gewoon verkeerd gekeken: vanuit de lucht kunnen ijsschotsen heel donker lijken en dus gemakkelijk geïnterpreteerd worden als aarde. Waarschijnlijk hebben de onderzoekers de kaart echter gebaseerd op gegevens van de belangrijkste en dikste laag ijs op Groenland en hebben ze de gletsjers buiten beschouwing gelaten.

Op dit moment lijkt het er niet op dat de cartografen hun fout gaan herstellen. Ze blijven achter hun cijfers en kaarten staan. De wetenschappers betreuren dat en zijn bang dat klimaatsceptici de blunder zullen gebruiken om aan te tonen dat wetenschappers de klimaatverandering overdrijven. En dat is onterecht: deze fout is niet gemaakt door onderzoekers, maar door cartografen, zo stellen de wetenschappers.

Links de gewraakte kaart (The Times Atlas of the World) en rechts Groenland (Toby Benham) - Via Sciencemag.org.

Bronmateriaal

"Atlas Shrugged? 'Outraged' Glaciologists Say Mappers Misrepresented Greenland Ice Melt" - Sciencemag.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Google Maps.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd