Keizerspinguïn verlaagt hartslag om 27 minuten onder water te kunnen blijven

pinguin

Keizerspinguïns kunnen tot wel 500 meter diep duiken en gemakkelijk 27 minuten onder water blijven. En dat is best opvallend: geen enkele andere watervogel kan zo diep en zo lang aan één stuk duiken. Nieuw onderzoek toont nu aan hoe de pinguïns zo lang onder water kunnen blijven.

Dat hebben wetenschappers tijdens de International Penguin Conference (IPC) bekend gemaakt. Ze bestudeerden het hart van keizerspinguïns terwijl deze een duik in het water namen.

Vertragen
Uit het onderzoek blijkt dat de pinguïns hun hartslag aanzienlijk vertragen. De gebruikelijke zeventig slagen per minuut maken tijdens een duik plaats voor zo’n tien slagen per minuut. Door de lagere hartslag verbruikt de pinguïn minder zuurstof. De spieren worden bovendien gedwongen een beroep te doen op hun eigen voorraadje zuurstof (dat zich bindt aan een spiereiwit).

Uniek
Dat de hartslag zo reageert op een duik is uniek. Er zijn geen andere vogels bekend bij wie de hartslag zo sterk daalt tijdens een duik. Van sommige zeedieren weten we wel dat ze deze techniek gebruiken om lang onder water te blijven.

WIST U DAT…

…onlangs nog twee koloniën keizerspinguïns zijn ontdekt op Antarctica?

Dat de pinguïns zulke goede zwemmers zijn, heeft echter nog meer redenen. Zo beschikken ze over hemoglobine met een uitzonderlijke structuur dat ook bij beperkte hoeveelheden zuurstof blijft functioneren. Bovendien zijn de botten zo gebouwd dat ze geen schade oplopen door verschillen in druk. Ook kunnen de pinguïns tijdens het duiken organen die ze niet echt nodig hebben, uitschakelen.

Bronmateriaal

"How Emperor Penguins stay underwater for 27 minutes" - Bris.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul Ponganis / University of California.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd