Kikker is padje kwijt door zonnig herfstweer

Het warme herfstweer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat de kikkers de lente in de bol krijgen: ze denken zelfs al aan voortplanten.

Kikkers doen aan een winterslaap. Om vervolgens in het vroege voorjaar weer wakker te worden en aan de slag te gaan: er moeten jongen komen.

Goed voorbereid
Om die snelle omslag mogelijk te maken, zijn de kikkers al voordat ze in winterslaap gaan, klaar voor de lente. De vrouwtjes hebben al eitjes aangemaakt en de hormonen vliegen alle kanten op.

WIST U DAT…
…sommige kikkers de droogte overleven door zelf dauw te creëren?

Warm
Terwijl de kikkers kort voordat ze in winterslaap moeten al op scherp staan, laat het herfstweer zich in Nederland van zijn beste kant zien. Het is warm en het zonnetje schijnt. En dat brengt de kikkers in de war: is het soms al lente?

Engeland
Sommige kikkers denken blijkbaar van wel. Er zijn al verschillende bruine kikkers gesignaleerd die een hoop lawaai maken. Met dat lawaai proberen ze vrouwtjes te lokken. Normaal gesproken begint dat schouwspel pas in het voorjaar, maar sommige kikkers denken klaarblijkelijk dat het al lente is, zo meldt RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Maar het kan nog erger: in Engeland zouden sommige kikkers al echt aan het paren zijn geslagen.

De onderzoekers willen de situatie in Nederland op de voet volgen. U wordt dan ook verzocht roepende of zelfs parende kikkers te melden op de site van RAVON.

Bronmateriaal:

"Voorjaar in de (kikker)bol" - Natuurbericht.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bob Badhatstand (cc via Flickr.com).
 • moose

  Natuurlijk selectieproces. Hierdoor houden we de slimste kikkers over die wel weten wanneer het echt lente is.

  • Bart

   u bedoelt de domste, deze kikkers passen zich aan aan de omstandigheden (in hun nadeel, welteverstaan maar toch)

 • arendsoog

  Kan het ook mogelijk zijn dat er nu ook een grote hoeveelheid aan insekten aanwezig zijn?.
  Bij vogels zie je dat ook als er genoeg te eten is,gaan ze meestal voor een tweede broedsel.

  • Pietje precies

   Door het warme weer zijn er idd meer insecten op het moment.

   Kijk maar naar al die muggen die nog steeds irritant aan het doen zijn op het moment terwijl ze tijdens koud weer amper te zien zijn. (Wat het hoort te zijn in de herfst )